Ahogyan a kórokozók, úgy a betegségek sem egyformák. Az általuk okozott fertőzések és betegségek többféle módon idézhetnek elő vashiányt. Egyfelől gátolhatják a vas felszívódását és hasznosulását, másfelől pedig az is előfordulhat, hogy ilyenkor szimplán kevés vasat viszünk be a szervezetünkbe.
Vannak olyan állandó betegségek is, mint például a gluténérzékenység vagy a cöliákia (ismertebb nevén a lisztérzékenység), amelyek vasfelszívódási zavarokat okozhatnak. Ugyancsak gátolhatják a vas felszívódását egyes onkológiai betegségek, valamint bizonyos gyógyszerek szedése. Ilyenkor nyilván először az alapbetegséget kell kezelni, és ha szükséges, vénásan kell bevinni a vasat, mert a szájon át bevitt vas a betegség alatt nem szívódik fel.
Természetesen vasvesztést idéz elő a vérzés is, emiatt különös figyelmet érdemel a gyakori orrvérzés, a vérző vagy pecsételő aranyér, de műtétek, művesekezelés vagy különféle sérülések okozta vérzések után is gondolni kell a vaspótlásra.
A lényeg az, hogy amint megtörtént a vashiányhoz vezető betegség sikeres kezelése, feltétlenül gondoskodni kell a vaspótlásról a szervezet vasháztartásának helyreállításához, a vasraktárak feltöltéséhez.
Így segíthető a vas felszívódása
A vas a vékonybél bizonyos szakaszain szívódik fel. Magát a folyamatot nagyban befolyásolja, hogy milyen vaspótló készítményt használunk. Talán sokak számára túlságosan tudományosan hangzik, de a vas három vegyértékű, úgynevezett „ferri”, vagy két vegyértékű, úgynevezett „ferro” formában van jelen a különböző vaspótló készítményekben. Jól megválasztott vaspótlóval sokat tehetünk azért, hogy a szervezetünkben a megfelelő szintre kerüljön ez a fontos ásványi anyag.
Egyes növényekben, például a spenótban kifejezetten magas koncentrációban van jelen a vas, mégsem tekinthető ideális beviteli forrásnak, mivel a növényi vasforrások lényegesen rosszabbul hasznosulnak, mint az állati eredetű fehérjében található vas. A vörös húsok (marha- és disznóhús) kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára jól hasznosítható ún. hemvasat.
Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy kisebb mértékben a fehér húsok, így például a halak, szárnyasok is tartalmazzák a vas ezen formáját, így a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mindkét élelmiszercsoportot érdemes a mindennapi étrend részévé tenni.
Amire vigyázni kell
Előfordulhat, hogy valaki tényleg alapos figyelmet fordít a megfelelő vasbevitelre, de valamiért elcsúszik egy apró részleten. Ez nem más, mint hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek negatívan befolyásolhatják a vas felszívódását. Ezek közé tartoznak a magas rost- és fitáttartalmú élelmiszerek, így például a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve a hüvelyesek, de a tea is a benne lévő tannin miatt, amely megköti a vasat.
A legjobb tehát, ha nem főétkezéskor iszunk meg egy teát, hanem egy órát várunk vele evés után. Szó se róla, ezt már az angolok is jól kitalálták annak idején! A magnézium és a kalcium szintúgy akadályozza az ásványi anyag hasznosulását, így az ezeket tartalmazó készítményeket nem javasolt egy időben beszedni a vaspótlásra szolgáló étrend-kiegészítőkkel, érdemes a kettő között legalább két óra szünetet hagyni. Segíti azonban a felszívódást a C-vitamin, így ezeket egyszerre is beszedhetjük, illetve a vastartalmú ételek fogyasztását például citrusfélékkel is kombinálhatjuk.
Jól látható tehát, hogy a vas felszívódása nagyban függ attól, milyen ételeket eszünk, illetve milyen italokat iszunk. Azoknak pedig, akiknek valamilyen emésztőszervi betegséggel kell megküzdeniük, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő és hatékony vaspótlásra.
Hirdetés
Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!
A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer “más vas”, mint a többi:
A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.
Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.
A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!