Life Támogatott tartalom 2024. 02. 15.

Ezt kell tudni a vaspótlásról betegség esetén

Nem igazán ismert, hogy akut fertőző betegség vagy egyes alapbetegségek esetén nem javasolt vaspótlást végezni, ám utána annál inkább fontos ahhoz, hogy gyorsabban felépüljünk, és ne essünk vissza. Mutatjuk a tudnivalókat.

Ahogyan a kórokozók, úgy a betegségek sem egyformák. Az általuk okozott fertőzések és betegségek többféle módon idézhetnek elő vashiányt. Egyfelől gátolhatják a vas felszívódását és hasznosulását, másfelől pedig az is előfordulhat, hogy ilyenkor szimplán kevés vasat viszünk be a szervezetünkbe.

Vannak olyan állandó betegségek is, mint például a gluténérzékenység vagy a cöliákia (ismertebb nevén a lisztérzékenység), amelyek vasfelszívódási zavarokat okozhatnak. Ugyancsak gátolhatják a vas felszívódását egyes onkológiai betegségek, valamint bizonyos gyógyszerek szedése. Ilyenkor nyilván először az alapbetegséget kell kezelni, és ha szükséges, vénásan kell bevinni a vasat, mert a szájon át bevitt vas a betegség alatt nem szívódik fel.

Természetesen vasvesztést idéz elő a vérzés is, emiatt különös figyelmet érdemel a gyakori orrvérzés, a vérző vagy pecsételő aranyér, de műtétek, művesekezelés vagy különféle sérülések okozta vérzések után is gondolni kell a vaspótlásra.

A lényeg az, hogy amint megtörtént a vashiányhoz vezető betegség sikeres kezelése, feltétlenül gondoskodni kell a vaspótlásról a szervezet vasháztartásának helyreállításához, a vasraktárak feltöltéséhez.

Így segíthető a vas felszívódása

A vas a vékonybél bizonyos szakaszain szívódik fel. Magát a folyamatot nagyban befolyásolja, hogy milyen vaspótló készítményt használunk. Talán sokak számára túlságosan tudományosan hangzik, de a vas három vegyértékű, úgynevezett „ferri”, vagy két vegyértékű, úgynevezett „ferro” formában van jelen a különböző vaspótló készítményekben. Jól megválasztott vaspótlóval sokat tehetünk azért, hogy a szervezetünkben a megfelelő szintre kerüljön ez a fontos ásványi anyag.

Ezt kell tudni a vaspótlásról, betegség esetén

Egyes növényekben, például a spenótban kifejezetten magas koncentrációban van jelen a vas, mégsem tekinthető ideális beviteli forrásnak, mivel a növényi vasforrások lényegesen rosszabbul hasznosulnak, mint az állati eredetű fehérjében található vas. A vörös húsok (marha- és disznóhús) kifejezetten nagy mennyiségben tartalmazzák a szervezet számára jól hasznosítható ún. hemvasat.

Fontos hozzátenni ugyanakkor, hogy kisebb mértékben a fehér húsok, így például a halak, szárnyasok is tartalmazzák a vas ezen formáját, így a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként mindkét élelmiszercsoportot érdemes a mindennapi étrend részévé tenni.

Amire vigyázni kell

Előfordulhat, hogy valaki tényleg alapos figyelmet fordít a megfelelő vasbevitelre, de valamiért elcsúszik egy apró részleten. Ez nem más, mint hogy vannak olyan élelmiszerek, amelyek negatívan befolyásolhatják a vas felszívódását. Ezek közé tartoznak a magas rost- és fitáttartalmú élelmiszerek, így például a teljes kiőrlésű gabonafélék, illetve a hüvelyesek, de a tea is a benne lévő tannin miatt, amely megköti a vasat.

A legjobb tehát, ha nem főétkezéskor iszunk meg egy teát, hanem egy órát várunk vele evés után. Szó se róla, ezt már az angolok is jól kitalálták annak idején! A magnézium és a kalcium szintúgy akadályozza az ásványi anyag hasznosulását, így az ezeket tartalmazó készítményeket nem javasolt egy időben beszedni a vaspótlásra szolgáló étrend-kiegészítőkkel, érdemes a kettő között legalább két óra szünetet hagyni. Segíti azonban a felszívódást a C-vitamin, így ezeket egyszerre is beszedhetjük, illetve a vastartalmú ételek fogyasztását például citrusfélékkel is kombinálhatjuk.

Jól látható tehát, hogy a vas felszívódása nagyban függ attól, milyen ételeket eszünk, illetve milyen italokat iszunk. Azoknak pedig, akiknek valamilyen emésztőszervi betegséggel kell megküzdeniük, érdemes kiemelt figyelmet fordítani a megfelelő és hatékony vaspótlásra.

Hirdetés

 

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer “más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Ezt kell tudni a vaspótlásról betegség esetén

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!