Life Támogatott tartalom 2024. 02. 15.

Ha fáradtság gyötör, ez is lehet az oka

Ezzel a témával valószínűleg keveset foglalkozol, pedig alapvetően befolyásolhatja a hangulatodat, illetve az egészségedet. Beszéljünk a vasról, illetve annak hiányáról!

A mindennapi életünk során szinte ömlenek ránk a tévéből vagy a rádióból az immunerősítésről szóló reklámok a téli, tél végi időszakban. Van azonban egy sarkalatos dolog, amire ritkán gondolunk. Ez pedig nem más, mint a vaspótlás.

A vas nem csak az autókban van?

A vas kapcsán valószínűleg inkább egy MÉH-telep vagy egy kovács juthat az eszedbe, aki a legmenőbb patkókat és kardokat készíti. Holott az emberi testben is előfordul, na, de nem úgy, ahogyan elsőre gondolunk rá.

A vas a szervezet számára létfontosságú nyomelem, amelynek legnagyobb része a vérben, mégpedig a vörösvértestekben lévő oxigénszállító hemoglobinban található. Könnyen érthető, hogy vas hiányában nemcsak az oxigén szállításáért felelős hemoglobinból termelődik kevesebb, de ez a vérképzésre is negatívan hat: csökken a vörösvértestek száma és a mérete is, kezelés nélkül vashiányos vérszegénység alakulhat ki.

A vas nélkülözhetetlen a koncentrációhoz.

A vas nélkülözhetetlen a koncentrációhoz.

Vagyis jóval kevesebb lesz az az oxigénmennyiség, ami el tud jutni a tüdőből az agyba, a szövetekbe, az izmokba vagy a sejtekbe. Emiatt gyakran érezheted magad fáradtnak akkor is, ha egyébként pihensz és alszol rendesen. A vashiányban szenvedőknél csökken a teljesítőképesség és a koncentráció is romlik.

A vashiány további jelei közé tartozhat, ha szaporábban ver a szíved, ha fáj a fejed, vagy ha nem tudsz jól aludni. Akik ezzel a problémával küzdenek, azokat sokszor már egy egyszerű lépcsőzés is kifárasztja, de ugyancsak a vashiányra utaló jel lehet, ha valakinek hullik a haja. Akadnak olyanok is, akik pedig sporttevékenység közben találkozhatnak ezzel a problémával, mert szimplán gyorsan kimerülhetnek sportolás közben, nem fogják azt érezni, hogy feltöltődtek energiával.

Innen lehet felismerni

A vashiány vérvizsgálattal egyszerűen kimutatható, vagyis nem kell költséges szűrővizsgálatokra járni. Fontos, hogy a megkapott vérvételi eredményeket orvos lássa, értelmezze. Ha igazolódik a probléma, akkor nyilván az elsődleges megoldás a vaspótlás lehet, amivel az életminőségünk is javulhat. Igazolt vashiány esetén magas vastartalmú vaspótló gyógyszer szedésére van szükség.

A vashiányt a legjobb megelőzni, amire kiváló lehetőséget biztosít az étkezés, abból is a kiegyensúlyozott, vegyes étrend. Egyszerűen csak oda kell jobban figyelni arra, hogy mit eszel a rohanós hétköznapjaidon. A húsok, halak, belsőségek mellett a spenót, a bab, a lencse, a tojás, a mandula, a szezámmag, a tökmag, a lenmag, a zabpehely is a kiváló természetes vasforrások közé tartozik. Nem beszélve az olyan népszerű táplálékokról, mint a paradicsom, a citrom vagy a narancs, a szőlő, a datolya vagy a banán.

Sokan pedig kifejezetten örülni fognak annak a hírnek, hogy a fekete csokoládé is kitűnő vasforrás lehet, de csak akkor, ha jó minőségűre esik a választásod: fontos, hogy magas kakaótartalommal rendelkezzen! Egy étcsokoládéban átlagosan 10,8 milligrammnyi vas található, vagyis egy tábla elfogyasztásával már sokat tehetünk az egészségünkért. Na, de honnan tudjuk, hogy mennyire van szükségünk?

Ennyi az annyi

Egy felnőtt, egészséges, átlagos életvitelű férfiember napi vas szükséglete 8 milligramm. Ez persze átlagosan értendő, mert az értéket befolyásolja az életkor, a nem, illetve hogy valaki végez-e valamilyen intenzív sportot vagy sem. Fontos kérdés lehet még az is, hogy mennyire stresszes valakinek az élete, mert ez is hatással lehet a vasszintre.

Látszik tehát, hogy ezt a problémát nem szabad félvállról venni. Ha az említett tüneteket észleled magadon, érdemes elmenned egy vérvizsgálatra, mert fény derülhet a tüneteid kiváltó okára. Vashiány esetén a legjobb, ha az ember időben cselekszik, és nem várja meg, míg a tünetek szépen lassan megmérgezik a mindennapokat.

Hirdetés

 

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer “más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Ha fáradtság gyötör, ez is lehet az oka

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: FirstClass
Kép(ek) forrása: Pixabay.com