Life Támogatott tartalom 2024. 02. 15.

Így erősítsd az immunrendszered a tél végén

Tél végén fontos az immunrendszerünk erősítése, ilyenkorra már kimerülnek a tartalékaink. A vitaminok mellett nem szabad megfeledkezni a vas pótlásáról sem. Mutatjuk, miért.

Az immunrendszerünk kulcsfontosságú szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, hiszen egyebek között megvéd bennünket számos fertőzéstől. Szervezetünk megfelelő működése miatt figyelmet kell fordítani a vas pótlására is, mivel annak hiánya gyengíti az immunrendszerünk védekezőképességét a fertőzésekkel szemben. Ennek következtében fogékonyabbá válhatunk olyan szezonális betegségekre, mint például az influenza vagy a nátha.

Hogyan pótolható a vas?

A kiegyensúlyozott táplálkozás általában segít abban, hogy szervezetünk vasellátottsága megfelelő legyen. A vasbevitel legjobb módja a vasban gazdag ételek, mint a vörös és fehér húsok, a máj, a halak és a hüvelyesek, a spenót, a tojás, a magas kakaótartalmú csokoládé és a diófélék fogyasztása. Táplálkozási szakértők szerint a legjobb vasforrás az állati eredetű fehérje (hús) lehet. Étrend-kiegészítők szedése is segítheti a táplálékvas mellett a napi vasbevitelt.

Amennyiben a vasbevitelünk nem elegendő, vagy súlyos hiány állapítható meg, abban az esetben vaspótló gyógyszerek szedése szükséges. A vaspótlás időtartama függ a vashiány mértékétől, valamint az orvos által előírt adagolástól. A vaspótlás általában 3-6 hónapig tart, azonban súlyosabb esetekben, például vashiányos vérszegénység esetén hosszabb ideig is szükséges lehet.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a túlzott vasbevitel káros lehet az egészségre, ezért a vaspótlás eredményességét laboratóriumi vizsgálattal is ellenőriztetni kell.

Így erősítsd az immunrendszered a tél végén

Ha már megvan a baj

Ha megbetegedtünk, akkor nincs értelme a vaspótlásnak, mert a betegségek alatt általában nincs, vagy jelentősen lecsökken a vasfelszívódás. És mivel ilyenkor eleve nincs étvágyunk sem, a táplálékvas-bevitel is csökkenhet. A fertőzés lezajlása utáni lábadozás alatt azonban már érdemes vaspótlóval visszatölteni a kiürült raktárakat ahhoz, hogy gyorsabban felépüljünk, és ne döntsön le bennünket a lábunkról egy újabb betegség. 

Így támaszkodhatunk a segítségére

A vas elsődleges szerepe, hogy a vörösvértestek hemoglobinjának központi alkotóelemeként részt vesz a test sejtjeinek oxigénellátásában, és számos enzim részeként az energiatermelő anyagcsere-folyamatokban is. Ezáltal hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez, valamint a szellemi működés fenntartásához, az egészséges sejtosztódási folyamathoz.

Fontos tehát figyelmet fordítani a tél végén a vitaminok mellett a vas pótlására is – ez sok kellemetlenségtől kímélhet meg bennünket.

Hirdetés

 

Kezeld a vashiányt!

Fáradtság, sápadtság, hajhullás, fejfájás, gyakori megbetegedés? Ezek a vashiány tünetei! Kezeld Maltofer rágótablettával, ne várd meg, míg vérszegény leszel!

A vasat egyedülálló formában tartalmazó Maltofer “más vas”, mint a többi:

  • kényelmes, bármikor, étkezéskor is bevehető,
  • biztonságos, mert felszívódása szabályozott,
  • kíméletes, mert más típusú vaspótlóhoz képest jóval ritkábban okoz székrekedést.

A magas elemi vastartalmú, vény nélkül kapható, vegán, glutén- és laktózmentes diétába is illeszthető, csokoládé ízű Maltofer rágótabletta hatékony a vashiány megelőzésére és kezelésére.

Így erősítsd az immunrendszered a tél végén

Vény nélkül kapható, vas(III)-komplex-tartalmú gyógyszer / Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: FirstClass
Kép(ek) forrása: Pixabay.com