Life Erdős Norbert 2024. 02. 22.

Ez lehet az eddigi leghatásosabb rákgyógyszer

A rosszindulatú daganatokat hihetetlenül nehéz legyőzni, a tüdőrákot különösen, mert nem mindig reagál jól a gyógyszerekre. A Columbia Egyetem kutatói azonban most kifejlesztettek egy új, hatásos megoldást az agresszív daganatok ellen.

Az egyetem kutatói egy inhalálható, azaz egyszerűen beszippantható IL-12 mRNS terápiát fejlesztettek ki, amely igen ígéretes, egyben az eddigi leghatásosabb módja lehet a tüdőrák gyógyításának – számol be a tanulmányról az Interesting Engineering.

Először is kezdjük azzal, hogy mi az az IL-12

Az IL-12 az immunrendszer egyik létfontosságú molekulája. Hírvivőként működik, kifejezetten a T-sejteket (az immunrendszer katonáit) célozza meg és irányítja őket, hogy hatékonyabbak legyenek az olyan fenyegetésekkel szemben, mint a rák és a fertőzések. Ezeket az utasításokat az IL-12 mRNS nevű molekula tartalmazza. A tudósok azt vizsgálják, hogyan lehet ezt az üzenetet közvetlenül a sejtekhez eljuttatni, lehetővé téve számukra, hogy IL-12-t termeljenek és célzottan aktiválják az immunrendszert.

A kutatók az mRNS-t természetes hordozókba, úgynevezett extracelluláris vezikulákba (EV) csomagolták a célzott szállítás érdekében. Ezeket az EV-ket emberi vesesejtekből izolálták, és enyhe elektromos impulzus segítségével töltötték beléjük az mRNS-t.

A teszteléséhez tüdőrákos egereket használtak, melyek tüdejébe az mRNS-sel töltött EV-ket egy inhalátoron keresztül juttatták be.

A laboratórium azt vizsgálta, hogy az EV-k mennyire jutottak be a rákos sejtekbe és a makrofágoknak nevezett immunsejtekbe. A tanulmány megállapította, hogy az immunmolekula előállítására vonatkozó utasításokkal megrakott apró, természetes hordozók belélegzése rendkívül hatékonyan kezelte a tüdőrákot egereknél. Az EV-k használatával ez a módszer jobban működött, mint a hagyományos beviteli módszerek, és kisebb daganatokat, hosszabb túlélést és erősebb immunválaszt eredményezett.

A terápia erőteljes immuntámadást indított a daganatok ellen, beleértve egy kulcsfontosságú immunmolekula (IFNγ) fokozott termelését és a hatékonyabb gyilkos sejtek (T-sejtek és NK-sejtek) termelését.

A tanulmány áttörés lehet a tüdőrák kezelésében

A daganatos sejtek célzott támadásának köszönhetően az egészséges szövetek nem károsodtak. Ez a módszer a tüdőrák biztonságosabb, hatékonyabb kezeléséhez vezethet, arról nem is beszélve, hogy egyszerű beadni a páciensnek.