Life Erdős Norbert 2024. 02. 24.

Megfejtették a tengerek óriásainak titkát

A tudósok kiderítették, hogy az óceán legnagyobb élőlényei, a bálnák hogyan hozzák létre kísérteties és összetett éneküket.

A sziláscetek (hétköznapiasan: bálnák) a cetek 14 fajból álló részalrendje, jellemzőjük, hogy fogak helyett lemezei vannak (szilák), ezeken keresztül szűrik ki a vízből táplálékukat, apró élőlényeket, planktonokat. Az, hogy pontosan hogyan produkálnak összetett, gyakran kísérteties éneket, eddig rejtély volt.

“A bálnák által kiadott hangok létfontosságúak túlélésükhöz, mivel azok segítségével tájékozódnak az óceánban” – hangsúlyozza a kutatást vezető Coen Elemans professzor, a Dél-dániai Egyetem tudósa. A professzor szerint “szuper izgalmas” dologra derítettek most fényt.

Ő és kollégái három partra sodródott bálna teteméből távolították el a gégecsövet, ezek segítségével végeztek kísérleteket. A hangok előállításához levegőt fújtak át a hatalmas szerveken.

Míg az embernél a hangot a levegő hangszálakon történő áthaladásakor keletkező rezgések adják, a bálnáknak egy U alakú szerv van a hangszálak helyén, a gégecső tetején egy zsírpárnával. Ez az anatómiai kialakítás lehetővé teszi az állatok számára, hogy a levegő újrahasznosításával énekeljenek, egyben megakadályozza a víz belélegzését.

Megfejtették a tengeri óriások titkát

A kutatók számítógépes modelleket készítettek a hangokról, és kiderült, a bálnák éneke egy szűk frekvenciára korlátozódik, amely átfedésben van a hajók által keltett zajjal, ami sokszor megzavarja az állatokat. Az ember okozta óceáni zajok megakadályozhatják a bálnákat abban, hogy nagy távolságokra üzenjenek egymásnak. Ez a megállapítás létfontosságú lehet a púpos/hosszúszárnyú bálnák, kék bálnák és más veszélyeztetett tengeri óriások védelme szempontjából.

Emellett betekintést nyújt azokba a kérdésekbe is, amelyeket a kutatók már évtizedek óta feszegetnek ezekkel a hátborzongató énekekkel kapcsolatban, amelyeket egyes tengerészek korábban szellemeknek vagy mitikus tengeri lényeknek tulajdonítottak.

“A hangok képzése és vétele a tengeri emlősöknél a legfontosabb érzék, így minden olyan tanulmány, amely megvilágítja, hogyan adnak ki hangokat a bálnák, előrelépést hozhat ezen a területen”

– nyilatkozta a BBC-nek Elemans.

Ezen kutatás evolúciós képet is fest arról, hogy a bálnák ősei hogyan tértek vissza a szárazföldről az óceánokba, és hogyan fejlesztették ki a víz alatti kommunikációt.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images