Life Fehér Patrik 2024. 02. 28.

Megkergette a Forma-1-es autót a világ leggyorsabb drónja

Egy holland csapat hosszas munkával megalkotta a világ leggyorsabb drónját, mely még a Forma-1-es világbajnokkal is tudja tartani a lépést.

Több sportág közvetítése során is használnak már FPV-drónokat, vagyis olyan légi eszközöket, melyek a drón szemszögéből, kvázi madártávlatból mutatják meg az eseményeket. A Forma-1-ben is próbálkoztak az ilyesmivel, de az élvezeti értéket rontja, hogy a drónok hosszabb távon egyszerűen nem képesek követni a villámgyors versenyautókat.

Ezen változtatott a Dutch Drone Gods (holland drónistenek) nevű csapat, amikor megalkották a világ leggyorsabb FPV-drónját. Több mint egy évet vett igénybe a munka, de az eredményre megérte várni, ugyanis 4 másodperc alatt éri el a 300 km/órás sebességet a szerkezet, kétszer gyorsabban, mint egy Forma-1-es autó. Ha mindent kifacsarnak belőle, 350 km/órával is tud repülni, ezeket a teljesítményeket azonban csak három percig bírja egy töltéssel az akksi.

Megkergette a Forma-1-es autót a világ leggyorsabb drónja

A csapat a készítés közben együttműködött a Red Bull Forma-1-es alakulatának egyik részlegével, a Red Bull Advanced Technologiesszal, akik gyakorlatilag az F1-ben szerzett műszaki tapasztalatokat és tudást ültetik át az élet más területeire. Jelen esetben a drón kapott aerodinamikusabb, illetve könnyített alkatrészeket, melyeket 3D-nyomtatással készítettek. A fejlesztéseknek köszönhetően kb. 10 százalékot sikerült faragni a szerkezet össztömegéből.

Megkergette a Forma-1-es autót a világ leggyorsabb drónja

A drónt végül a Red Bull legújabb Forma-1-es kocsijának bejáratásakor vetették be, az irányítást a holland dróncsapat egyik legprofibb pilótájára bízták. Az RB20-szal az angliai Silverstone vizes aszfaltján körözött Max Verstappen, és ugyan az egyenesekben kicsit lemaradt az autó mögött a repülő, a kanyarokban nagyon is jól tartotta magát. “Meglepődtem, mennyire gyorsan utolért és milyen közel került a kanyarokban. Ez kicsit más perspektívát ad a Forma-1 nézésének” – mondta a Red Bull háromszoros világbajnoka.

Nézd meg a drónnal készített felvételeket:

Forrás: Red Bull Content Pool
Kép(ek) forrása: Joerg Mitter / Red Bull Content Pool