Life Fehér Patrik 2024. 03. 01.

Szagosak lehetnek a jövő videojátékai

A látvány és a hangzás mellett a jövőben fontos szerepet kaphat az is, milyen illatokat érzünk játék közben. Egy új, már kapható kütyü lehetővé teszi ezt is.

Talán azt nem is kell senkinek ecsetelni, mekkora fejlődésen mentek keresztül a videojátékok az elmúlt évtizedekben. Egyes címek mind látványban, mind hangban megközelítik a valóságot, és mindezt napjainkban már nem csak sík, illetve hajlított képernyőkön, hanem magunk körül is élvezhetjük, átélhetjük a VR-szemüvegeknek köszönhetően.

A szemünk és a fülünk mellett egy újabb érzékszervünket is bevonná a játékok során egy cég. A GameScent ugyanerre a névre hallgató kütyüje a mesterséges intelligenciát is bevetve

élőben keveri ki azokat az illatokat, melyek passzolnak az aktuális játékálláshoz.

Képzeljük el, hogy egy autóversenyzős játéknál szóba jöhet például a gumifüst vagy a benzingőz aromája, egy nyílt világú kalandozós történetben pl. az erdőt érezhetnénk, de a harcolós játékok csatajelenetei is színesebbé, realisztikusabbá válhatnak így. Az alkotók el is ismerték, már dolgoznak a vér illatán.

Szagosak lehetnek a jövő videojátékai

Az illatkavalkádot a virtuális szórakozás végén egy semlegesítő tünteti el, így nem kavarognak még órákig az otthonunkban a játék szagai.

Túl sok magyarázatot talán nem is érdemes a sztorihoz fűzni, mindenki számára világos lehet, mekkora extrát jelent egy ilyen újítás. A GameScent fejlesztői szerint az illatoknak köszönhetően erősebben kötődünk az érzelmekhez és az emlékekhez, eszközük pedig ezt kihasználva nyújt újat a játékélményben.

Szagosak lehetnek a jövő videojátékai

Feltűnhetett, hogy végig jelen időben írunk a kütyüről. Nem véletlen, ugyanis 150 dollárért (55 ezer forintért) már megvásárolható az eszköz, mely egyszerűen csatlakoztatható, kompatibilis minden játékkonzollal és VR-eszközzel.

Forrás: GameScent
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images