Life Kovács Miklós 2024. 03. 05.

Régi-új arc lett a világ leggazdagabb embere

Őrségváltás történt az élen a dollármilliárdosok között: Elon Musk helyét Jeff Bezos vette át, jelenleg ő a világ leggazdagabb embere.

Régi-új név virít a  a Bloomberg Billionaires Index élén, Jeff Bezos, az Amazon első embere 2021 után visszakapaszkodott a csúcsra, letaszítva a trónról Elon Muskot. Százalékban nem nagy a különbség a két dollármilliárdos vagyona között, Elon Musk nettó becsült vagyona most 197,7 milliárd dollár, Bezos pedig 200,3 milliárd dollár felett rendelkezik. Csupán 2,6 milliárd az előnye, de ebben a tartományban már maga a különbözet is felfoghatatlan érték, forintban 974 milliárd, plusz az apró (pontosan 947 882 000 000 forint). 

Azt nem árt most sem leszögezni, hogy ez az összeg nem a bankban aranyban, dollárban tárolt, esetleg ingatlanokat, hajókat fedő vagyont mutatja. Ez a világcégeik részvényeinek összértéke, ami az árfolyamokkal folyamatosan változik. Így érintette érzékenyen Elon Muskot, hogy a Tesla részvényei hétfőn 7,2%-ot estek. Az Amazon viszont hasít, a gigacég részvényeinek árfolyama 2022 óta több mint kétszeresére emelkedett, a Tesla ugyanakkor folyamatosan veszít értékéből, már felére csökkent a 2021-es csúcshoz viszonyítva. 

Saját űrrakétája is van, 200 milliárd dollárból futja rá (Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Saját űrrakétája is van a Blue Origin űrkutatási cégnek köszönhetően, 200 milliárd dollárból futja rá (Fotó: Joe Raedle/Getty Images)

Bezos az Amazon részvények mintegy 9%-át birtokolja, a milliárdos tulajdonában van a Blue Origin űrkutatási vállalat is, amelyet a Bloomberg szintén felhasznál számításaiban. Bezos először 2017-ben került a trónra, akkor a Microsoft társalapítóját, Bill Gatest búcsúztatta a világ leggazdagabb embere címtől. 

A harmadik helyen Bernard Arnault nevét találjuk, az LVMH (Moet Hennessy Louis Vuitton) 74 éves elnöke elnöke 197,5 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A Forbes egyébként 2023-ban őt sorolta a milliárdoslistája élére: