Life FIRSTCLASS 2024. 03. 08.

Ez a dolog még a dohányosokat is zavarja a cigizésben

Megosztó a téma, de van, amiben a dohányosok és a nemdohányzók jelentős része is egyetért. Új magyar felmérés a dohányzást illető attitűdökről.

Hazánkban a dohányosok aránya 48 százalék, a hevített dohányterméket használók pedig a felnőtt lakosság 18 százalékát teszik ki. A JTI Hungary Zrt. 2024 januárjában végzett reprezentatív kutatása során megkérdezettek 64 százalékának van olyan személy a környezetében, aki dohányzik vagy hevített dohányterméket használ.

Magyarországon szigorú jogszabályok vonatkoznak a dohánytermékek használatára. A dohányzási tilalom kiterjed a közintézményekre, munkahelyekre, valamint a tömegközlekedési eszközökre. Továbbá tilos a dohányzás az éttermekben, kávézókban, és számos más vendéglátóipari egységben, valamint olyan zárt nyilvános helyeken, mint például az állomások és bevásárlóközpontok.

A magyar dohányosokat is zavarja, ha rágyújtanak mellettük

A kutatásból kiderült, hogy a felnőtt lakosság jelentős része egyetért a szigorú szabályozással, a nemdohányzók 84 százalékát kifejezetten zavarja, ha a közvetlen környezetében dohányoznak, elsősorban azért, mert tartanak a passzív dohányzás egészségügyi kockázataitól. Érdekesség, hogy még a dohányosok közel felét is zavarja, ha mellettük gyújtanak rá, de őket inkább a kellemetlen szag frusztrálja. 

A törvényi szabályozás természetesen nem érinti a mindennapi élet számos területét, a hézagok és a szürke zónák kitöltése az etikett hatásköre. A nemdohányzók 47 százaléka elvárja, hogy mielőtt valaki dohányozni kezdene, akár hevített, akár hagyományos termék használatával, kérjen engedélyt a környezetétől. A dohányosok esetében ez az arány kisebb, mindössze 25 százalék.

A magyar dohányosokat is zavarja, ha rágyújtanak mellettük

A felnőtt lakosság több mint fele udvariatlannak tartja, ha valaki az előre kijelölttől eltérő helyen dohányzik, kiváltképp akkor, ha ez kisgyermekek jelenlétében történik, például játszótereken vagy azok bejáratánál. Azt sem nézik jó szemmel, ha valaki autóban, vezetés közben nyúl a dohányért, a válaszadók szerint az a második legbosszantóbb helyzet, amikor valaki hevített dohányterméket használ.