Life Fehér Patrik 2024. 03. 23.

Nem Supermant jelent a hős mellkasán az S betű

A képregény- és filmhős rajongói biztosan tisztában vannak ezzel az információval, de sokan nem tudják, mi is a valódi jelentése a Superman mellén feszülő S-nek.

A szuperhősös történetekkel mindig is csak felületes volt a viszonyom, de azt azért tudom, hogy ki tartozik a Marvel– vagy épp a DC-univerzumba. Különösebben sosem kötöttek le ezek a képregények és a filmek, ezért a minap meglepődtem, amikor azzal az információval találkoztam, hogy a Superman ruháját díszítő S betű nem a hős monogramja.

Gyorsan végeztem is egy rapid közvéleménykutatást, melyből kiderült, közel sem én vagyok az egyedüli, aki eddig tévhitben élt. Itt az idő tehát, hogy tisztázzuk, miért is került oda az az S a mellkasra.

Kép: David Benito/Getty Images

Kép: David Benito/Getty Images

A sztori megértéséhez szükséges alapinfó, hogy Superman egy földönkívüli, a Kripton bolygóról származik. Ottani neve Kal-El, mely ugyan csak elvétve bukkan fel a történetekben, de ruháján kiemelt helyen hordozza az utalást otthonára: az S ugyanis nem is egy, a latin ábécé szerint értendő S betű, hanem egy kriptoni szimbólum, melynek jelentése remény. Emellett Kal-El családjának, az El háznak is ez a címere.

Hamarosan egyébként újabb Superman-filmmel gazdagodik a világ: James Gunn (A galaxis őrzői 1-2-3) rendezésében 2025 júliusában jelenik meg az egyszerűen Superman címet viselő alkotás. A címszerepet az eddig jelentősebb filmekben nem játszó David Corenswet kapta, és szereplőtársai sem A-listás hollywoodi sztárok.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Ian Walton/Getty Images