Life Erdős Norbert 2024. 03. 25.

Nézz fel az égre, mert legközelebb 100 év múlva látsz ilyet

Egy óriási üstökös halad el a Nap mellett, amely a következő hetekben a Földnek is integetni fog. A tudósok szerint száz évig nem fogunk hasonlót látni.

A következő hetekben a Földről olyan eseményt figyelhetünk meg, amely évszázadonként egyszer történik: egy gigantikus, Mount Everest méretű (8849 m) üstökös fog elhaladni a Föld “közelében”, elég közel ahhoz, hogy jó esetben akár szabad szemmel is láthassuk majd az égbolton.

A hivatalosan 12P/Pons-Brooks névre keresztelt üstököst “Ördög” becenéven emlegetik, mert a felszínét szarvszerű jégburkolat fedi.

Jobb alsó alakzat a 12P/Pons-Brooks. Forrás: Dan Bartlett/NASA

A jobb alsó alakzat a 12P/Pons-Brooks. Forrás: Dan Bartlett/NASA

Az üstökös április 21-én halad el a Nap mellett, mielőtt június 2-án megérkezik a Föld “közelébe”, mintegy 231 millió kilométeres távolságba (ez kb. másfél csillagászati egység – a CsE a Nap és a Föld átlagos távolsága, 149,6 millió km). A Föld mellett nagyjából 100 évente suhan el ez az égitest, amelyet Jean-Louis Pons fedezett fel 1812 júliusában. A mostani időpont után legközelebb 2095-ben láthatjuk majd a Földről.

Robert Massey, a brit Királyi Csillagászati Társaság igazgatóhelyettese elmondta:

“Arra senki se számítson, hogy egy fényes, izzó aszteroida lesz az égbolton, de az tény, hogy ha megfelelőek a körülmények, szabad szemmel is lehet majd látni éjszaka. Ha nem túl erős a Hold fénye, nincs fényszennyezés a környéken, és tiszta az ég, akkor van esélyünk kiszúrni. De nem árt, ha van kéznél egy távcső.”

Az Egyesült Államokban és Mexikóban lehet majd legjobban észlelni, hiszen ott április 8-án teljes napfogyatkozás lesz.

Forrás: Daily Star
Kép(ek) forrása: Getty Images