Life FIRSTCLASS 2024. 03. 27.

Ennyibe kerül egy magyar családi ház biztosítása

A hazai lakásbiztosítási kampányban egyre többen kötnek új szerződést. Az adatokból jól kiolvasható, mennyibe kerül egy hazai ingatlan biztosítása.

Sikerült felülmúlni a korábbi eredményeket a márciusi lakásbiztosítási kampány harmadik hetében – közölte a Netrisk online biztosításközvetítő a saját adatai alapján. 19 százalékkal nőtt az új kötések száma a második héthez képest, ami éves szinten bő tízszeres emelkedésnek felel meg. Az elmúlt hétvégén pedig 47 százalékos volt a többlet az egy héttel korábbihoz képest.

A Netrisken történt kötések esetében közel 35 ezer forint az átlag, ugyanakkor a lakóingatlanok méretétől nagyban függ az éves díj. A 40 négyzetméternél kisebb alapterületű garzonlakások esetében az éves átlagdíj 15 200 forint. A 40-80 négyzetméteres lakásoknál 18 700, a 80-120 négyzetmétereseknél pedig 32 200 forint ugyanez.

A családi házak közül a 150 négyzetméteresnél kisebbekre 35 700 forintért, a 150-300 négyzetméteres társaikra pedig 53 500 forintos átlagdíjjal kötöttek biztosítást márciusban. A lakások esetében akár 66-67 forint is lehet az egy négyzetméterre vetített éves díj, a családi házaknál pedig ugyanez 120 forint. Az éves díjak épülettípusonkénti átlagára közötti különbség a családi házakra vonatkozó nagyobb kockázattal magyarázható, ezek ugyanis például viharok esetén rizikósabbak.

A fővároson belül a XIV., XIII., XI. kerületi ingatlanokra kötötték a legtöbb lakásbiztosítást, a Budapesten kívüli piacon pedig Debrecen az első. Lakosságarányosan Székesfehérvár áll az élen a Netrisk adatai szerint.

Kép(ek) forrása: Getty Images