Life Kovács Miklós 2024. 03. 29.

18 millióért kapható a rockzene Szent Grálja

A rockzene történetének egyik legismertebb hangszerét dobja újra piacra a Gibson, a Led Zeppelinhez köthető duplanyakú gitárból mindössze 50 darab készül

A 20. század rocktörténelmének sok ismert gitárja van: felejthetetlen darab Chuck Berry piros Gibson ES 355-öse,  Jimmy Hendrix művészien dekorált fehér “Monterey” Fender Stratocastere, Eddie Van Halen Frankenstatja, a panterás Dimbag Darrel zászlós Washburnje, de megjelenésében és jelentőségében kiemelkedik Jimmy Page duplanyakú 1969-es Gibson EDS-1275-öse. Ez emelte igazi rockhimnusszá a Led Zeppelin Stairway to heaven című számát, a felül 12 húros, alul hagyományos nyakkal szólaltak meg a szám balladai dallamai és ikonikus szólói. 

A hatvanas években nem volt ilyen kivitele a Gibsonnak, de Page már akkor olyan ismert gitáristen volt, akinek a gyártó külön elkészítette a különleges modellt.

Ennek rengeteg másolata, újrakiadása született az évek során, de most a Gibson a legmodernebb technikát bevetve elkészítette az eredeti tökéletes klónjait. Aprólékos 3D-s szkennelést használva, precíz, öregítő hatást kölcsönző Murphy Lab-technológiát használva, Page-dzsel szoros együttműködésben született meg az ötven darabos széria. 

“Minden részletet lemásoltunk, a sérülésektől kezdve a hangkarakterig” – állítja a Gibson. “Mindössze 50 gitárt készítettek el a Gibson Custom gitárépítő mesteri, és a Murphy Lab által művészien öregítettek az eredetinek megfelelően.”

Az exkluzivitást növeli, hogy mindegyik gitárt kezébe vette a legendás gitáros, hogy játsszon rajtuk és aláírja a fejrészt. Több relikviával együtt a próbajátékhoz használt pengetőket is berakják a csomagba. Az 50 csomag darabját stílusosan 50 ezer dollárért (18 millió forint) lehet megrendelni közvetlenül a gyártótól.

Forrás: Gibson
Kép(ek) forrása: Gibson