Life Fehér Patrik 2024. 03. 30.

5+1 húsvéti szokás, melyet kikerekedett szemekkel nézünk

Egészen eltérő módon ünnepli a világ a húsvétot: van szokás, ami egy fontos ügyre hívja fel a figyelmet, míg máshol kissé talán túlságosan is szó szerint követik a Bibliában írtakat.

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Számos szokás kapcsolódik ehhez a néhány naphoz – köztük vannak olyanok, melyek bibliai eredetűek, de olyanok is, melyek egészen messzire rugaszkodtak a vallástól. Megmutatjuk nektek az általunk legérdekesebbnek gondolt 5+1 szokást, a cukitól a véresen durváig!

Ausztráliában nincsenek csokinyuszik, legalábbis biztosan nem olyan divatosak mint a csokiból készült erszényesnyulak. A különleges formájú édesség nemcsak felhívja a figyelmet arra, hogy a védett állat egyedeinek száma folyamatosan csökken, de minden egyes ilyen csoki megvásárlásával a megmentésüket támogatják az ausztrálok (Kép: Getty Images)

Ausztráliában nincsenek csokinyuszik, legalábbis biztosan nem olyan divatosak mint a csokiból készült erszényesnyulak. A különleges formájú édesség nemcsak felhívja a figyelmet arra, hogy a védett állat egyedeinek száma folyamatosan csökken, de minden egyes ilyen csoki megvásárlásával a megmentésüket támogatják az ausztrálok (Kép: Getty Images)

Míg nálunk a fiúk indulnak locsolkodni piros tojások reményében, addig a finneknél a lányok öltöznek boszorkánynak, és kelnek útra. Seprűikkel járják az utcákat, és gyűjtik az édességeket, mint Halloweenkor szokás (Kép: Getty Images)

Míg nálunk a fiúk indulnak locsolkodni piros tojások reményében, addig a finneknél a lányok öltöznek boszorkánynak, és kelnek útra. Seprűikkel járják az utcákat, és gyűjtik az édességeket, mint az Egyesült Államokban Halloweenkor szokás (Kép: Getty Images)

Norvégiában a húsvéti hétvégét a legtöbben otthon, vagy aki teheti, a hegyi/tóparti kunyhójába húzódva tölti. A program tévézés vagy olvasás, de szinte csak a krimi jöhet szóba! Mindez egy 1923-ban kiadott sikeres novella miatt alakult így, azaz már évszázados hagyomány ez az északi országban (Kép: Getty Images)

Norvégiában a húsvéti hétvégét a legtöbben otthon, vagy aki teheti, a hegyi/tóparti kunyhójába húzódva tölti. A program tévézés vagy olvasás, de szinte csak a krimi jöhet szóba – a tévécsatornák szinte csak ilyeneket is sugároznak! Mindez egy 1923-ban kiadott sikeres regény miatt alakult így, azaz már évszázados hagyomány ez az északi országban (Kép: Getty Images)

Új-Zélandon a tojásvadászatot meghagyják másoknak: ők rögtön a nyúlra mennek! Otago régióban az emberek puskát ragadva indulnak a Nagy Húsvéti Nyúlvadászatra, melynek keretein belül a kellemest a hasznossal összekötve gyérítik a mezőgazdasági kártevőként számon tartott vadnyúlpopulációt. Ebből konkrétan versenyt is csinálnak egyébként: nagyjából 500 vadász kb. 10 ezer tapsifülest küld a túlvilágra, a legsikeresebb vadász ráadásul pénzdíjban is részesül (Kép: Getty Images)

Új-Zélandon a tojásvadászatot meghagyják másoknak: ők rögtön a nyúlra mennek! Otago régióban az emberek puskát ragadva indulnak a Nagy Húsvéti Nyúlvadászatra, melynek keretein belül a kellemest a hasznossal összekötve gyérítik a mezőgazdasági kártevőként számon tartott vadnyúlpopulációt. Ebből egyébként konkrétan versenyt is csinálnak: nagyjából 500 vadász kb. 10 ezer tapsifülest küld a túlvilágra, a legsikeresebb nyúlirtó ráadásul pénzdíjban is részesül (Kép: Getty Images)

A szokások legbrutálisabbika egyértelműen a Fülöp-szigetekhez fűződik: Jézus példáját követve itt is keresztre feszítik az embereket. Akik ezt bevállalják, úgy hiszik, ez megtisztítja lelküket, habár a katolikus egyház többször is egyértelműen állást foglalt a gyakorlat beszüntetése mellett (Kép: Ezra Acayan/Getty Images)

A szokások legbrutálisabbika egyértelműen a Fülöp-szigetekhez fűződik: passiójátékok máshol is előfordulnak, de a nagyon katolikus országban Jézus példáját követve keresztre feszítik az embereket. Akik ezt bevállalják, úgy hiszik, ez megtisztítja lelküket, habár a katolikus egyház többször is egyértelműen állást foglalt a gyakorlat beszüntetése mellett (Kép: Ezra Acayan/Getty Images)

+1: korábban már bemutattunk nektek egy évtizedes hagyományt Franciaországból: Bessières-ben minden évben 15 ezer tojást ütnek fel egy gigantikus omletthez, sikere pedig akkora, hogy máshol is átvették a fura szokást.

Forrás: Wanderlust
Kép(ek) forrása: Nyitókép: VWPics/Universal Images Group via Getty Images