Life Fehér Patrik 2024. 03. 31.

Sorban állás nélkül, tenyérvillantással is lehet fizetni a boltokban

Az Amazon jó ideje dolgozik már azon, hogy pusztán tenyerünk felmutatásával fizethessünk. A technológia már a hétköznapokban is alkalmazható, elég egy okostelefon hozzá.

Az ujjlenyomathoz hasonlóan az emberi tenyér is teljesen egyedi, így egyértelműen lehet kötni tenyereket személyekhez. Az Amazon már jó ideje foglalkozik ezzel, és erre alapozva el is indították alkalmazásukat, mely lehetővé teszi,

hogy tenyerünkkel fizessünk.

Felhasználói szempontból pofonegyszerű a dolog: egy kézszkenneléssel egybekötött regisztrációt követően a megfelelő boltokban csak oda kell lépni a tenyérolvasó készülékekhez. Amint beolvasta a végtagot a rendszer, az Amazon megterheli a számlát, és meg is történik a fizetés.

Kép: Amazon

Kép: Amazon

A háttérben természetesen ezerrel dolgozik a mesterséges intelligencia, mely elemzi a tenyér vénastruktúráját, és azt egy egyedi numerikus-vektoros jellé alakítja. Ezt ismerik fel a tenyérolvasók a boltokban.

A felhasználóknak a regisztráció során személyi igazolványukkal kell igazolniuk magukat, így például az is ki van zárva, hogy fiatalkorúak olyasmiket vegyenek, amiket nekik még nem kellene.

A tenyérrel fizetés rendszere már korábban is létezett az Amazonnál, ám széles körű elterjedésének gátja volt, mégpedig az, hogy minden esetben személyesen kellett regisztrálni egy irodában. Ezt hidalja át az app, a következő lépés pedig az lehet, ha egyre több és több helyen lesz használható a technológia: egyelőre egy, az Amazon birtokában lévő USA-beli bolthálózaton kívül alig-alig áll rendelkezésre ez a fizetési mód.

Forrás: Engadget
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images