Life Támogatott tartalom 2024. 04. 02.

Tippek, hogy jobban aludj

Sokan mondják, hogy a jó alvás elengedhetetlen az egészségünk szempontjából. De mit lehet tenni, hogy valóban kipihenten ébredjünk?

Sajnos a mindennapi életünkben sokszor nem tudunk akkor és annyit aludni, amikor és amennyit szeretnénk, még a lefekvés és a felkelés idejére sincs teljes ráhatásunk a munka vagy egyéb kötelességek miatt. De akkor mégis mit lehet tenni a nyugodt és pihentető alvás érdekében?

Ezeket kerüljük

Vannak kifejezetten rossz szokások, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvásminőséget. Ezek közé tartozik, ha túl sok koffeintartalmú italt iszunk. Ha van rá mód, akkor délután 3-4 óra után már ne igyunk kávét vagy energiaitalt, mert az rányomhatja a bélyegét az elalvásra. A bevitt koffein mennyisége 4 óra alatt csökken a felére, és csak 10-12 óra elteltével ürül ki teljesen a szervezetből.

Az alkoholfogyasztás szintén nem szerencsés dolog, ha valaki szeretne jól aludni. Bár a közhiedelem szerint az alkoholtartalmú italoknak nyugtató hatása van, és ugyan elálmosodhatunk egy pohár bor, egy korsó sör után, de ennek levét a későbbiekben a szerveztünk fogja „meginni”.

Éjszaka ugyanis a májunknak fel kell dolgoznia az elfogyasztott alkoholt a véralkoholszint csökkentése érdekében. Ez rontja az alvás minőségét, később pedig alvászavarokat is előidézhet. Szakértők szerint ráadásul az alkohol hozzájárulhat a leggyakoribb alvászavar, az alvási apnoé kialakulásához is.

Tippek, hogy jobban aludj

Figyelj a körülményekre!

A jó alvás érdekében lehetőleg próbálj meg minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni. Napnyugta után a szervezetünk automatikusan elkezd melatonint termelni, ilyenkor már kevésbé vagyunk éberek, és emiatt könnyebben el tudunk aludni.

Ha mindig rendszeresen ugyanabban az időpontban alszol el, akkor már eleve hozzászoktatod a szervezetedet egy rutinhoz. Fontos, hogy az alvás érdekében mindig megfelelő körülményeket teremts. Sötétíts be, hogy ne zavarjanak az éjszakai fények, de a sötétítőfüggöny a külső zajok csökkentésében is segítséget nyújthat. Ha nincs más megoldás, akkor szerezz be füldugót, illetve szemmaszkot. Ezekkel el tudod kerülni a zavaró zajokat és fényeket.

Alvás előtt 2-3 órával már ne egyél nehezen emészthető ételeket, mert a gyomor intenzív működése is rontja az alvásminőséget. Ki akar egy finom grillcsirke miatt még órákig forgolódni? A filmnézés közben leküldött literes kóla is gátolja az elalvást, éppen ezért estére már inkább vizet, tejet vagy valamilyen nyugtató hatású teát, például kamillateát fogyassz inkább.

Tippek, hogy jobban aludj

Nem segít a tévé

Bár sokan vannak, akik már a tévé előtt ki tudnak dőlni, az igazság az, hogy a televízió és az elektronikus készülékek által kibocsátott kék fény nem segít az elalvásban. Ez ugyanis a rövid hullámhosszú tartományba tartozik, körülbelül 460-480 nm közötti spektrumon. A kék fény gátolja a melatonin, az elalvást segítő hormon termelését, így nehezebben szenderülünk álomba, ráadásul az alvásunk kevésbé lesz pihentető.

Alvás előtt 20-30 perccel tehát már ne a képernyőt bámuljuk, hanem inkább olvassunk, relaxáljunk, végezzünk légzőgyakorlatokat! Ha mégsem tudunk erről lemondani, használjunk kékfény-szűrőt.

Kerüljük az érzelmileg felzaklató témákat közvetlenül lefekvés előtt, mert akkor sem fog menni az elalvás, ha valaki felhúzza magát egy problémán, amely aztán egész éjszaka nyomasztja. Amennyiben nem megy az elalvás, mert nehéz napod volt, akkor egy levendulás meleg fürdő segíthet ellazulni. A levendula illata bizonyítottan lassítja a szívverést és csökkenti a vérnyomást.

Praktikákból nincs hiány, nem lehetetlen a nyugodt és pihentető alvás elérése, sőt. És ennek érdekében mi magunk tudunk a legtöbbet tenni. Csak fejben kell átállni hozzá.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, este segíti az elalvást és a nyugodt éjszakai pihenést. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. 30 és 60 szemes kiszerelésben is elérhető.Ezek a stressz testi tünetei – vedd észre időben!

 

Fotó: Phytotec Hungária Kft.

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

 

Forrás: First Class
Kép(ek) forrása: Pixabay