Life Fehér Patrik 2024. 04. 12.

Képeken az új, eddig sosem látott tengeri állatok

Egy, a tengeri élővilágot tanulmányozó expedíció során olyan világra bukkantak, ahol kis túlzással hemzsegtek a tudomány számára eddig ismeretlen fajok. Mutatjuk, mi mindent találtak!

Bolygónk 71 százalékát víz borítja, és egyes becslések szerint kb. 5 százalékát ismerjük részletesen annak a területnek, amit a tengerek és óceánok rejtenek. Bőven van még tehát felfedezési lehetőség a víz alatti világot felderítő expedíciók számára.

Jól bizonyítja ezt egy friss példa is. Egy nemzetközi kutatókból álló csapat a Chile partjaitól nyugatra lévő Sala-y-Gómez-sziget környékén, a víz alatti hegységeket vizslatta 40 napon keresztül. Céljuk alapvetően az lett volna az egésszel, hogy a tengerek élővilágának védelmére állítsanak fel stratégiát a nemzetközi vizeken, ezt segíthették volna az itt szerzett tapasztalatok.

Abból a szempontból biztosan segítették is, hogy ezekre a részekre is érdemes nagyon odafigyelni védelmi szempontból. A 78 ezer négyzetkilométeres, korábban kevésbé ismert, ám most részletesen átvizsgált területen 160 fajt figyeltek meg,

melyből legalább 50 teljesen új a tudomány számára.

Nézd meg őket galériánkban:

14 fotó megtekintése

A megfigyelt élőlények között tintahalak, halak, korallok, puhatestűek, tengeri csillagok, üvegszivacsok, tengeri sünök, rákok és homárok is voltak. Emellett a csapat megfigyelte az eddig ismert legmélyebben élő fotoszintézis-függő élőlényt is, mely egy korallféle.

A rekorder fotoszintézis-függő korall

A rekorder fotoszintézis-függő korall

A csapatot vezető chilei tudós, Javier Sellanes már januárban is részt vett egy hasonló expedíción, amikor száz új fajt sikerült megfigyelni.

Ha a galériát láttad, érdemes egy pillantást vetni az eddig ismeretlen területre videós formában is:

Forrás: Schmidt Ocean Institute
Kép(ek) forrása: Schmidt Ocean Institute