Life Fehér Patrik 2024. 04. 15.

5 éve majdnem leégett a világhírű templom, így néz ki most

Lassan, de biztosan nyeri vissza formáját a párizsi Notre-Dame-székesegyház. Friss képeken az éppen öt éve leégett látványosság.

Épp felújítás alatt volt a párizsi Notre-Dame székesegyház, amikor 2019. április 15-én a késő délutáni órákban lángok csaptak fel a felállványozott templomtoronynál és a tetőszerkezetnél. 400 tűzoltó érkezett a gyorsan terjedő, egyre nagyobb területet bekebelező tűzhöz. 15 órás küzdelmük ellenére sajnos összeomlott a katedrális kúp alakú tornya, a huszártorony, a tetőszerkezet kétharmada pedig megsemmisült. Három nappal az eset után a vizsgálatok kiderítették, hogy feltehetően rövidzárlat miatt lett oda a világhírű épület nagy része.

A világhírű látványosság felújítása már hosszú ideje zajlik, pedig eleinte kérdéses volt a sorsa a források hiánya miatt. Napjainkban azonban már látszik, hogy újjáépül a templom, sőt, a haladás is megfigyelhető. A decemberben készült képeken például még bőven körbe volt állványozva a 96 méteres templomtorony, ez áprilisra azonban már eltűnt, így végre láthatóvá vált.

6 fotó megtekintése

Emmanuel Macron francia elnök legutóbbi, tavaly év végi ígérete szerint a székesegyházat idén december 8-ától látogathatja a nagyközönség. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a felújítási munkákkal teljesen elkészülnek, az még hosszú idő lesz, de eddigre látogatható állapotba kerülhet az épület. Ezt megelőzően még statikailag mindent biztosítani kell, de gondoskodni kell például olyan dolgokról is, mint a falak ólomszennyezettségének megszüntetése, mely szintén a tűz következménye.

Ha úgy nézzük, a Notre-Dame már soha nem lesz az eredeti. A templom alapjait még 1163-ban tették le, és már az első építési szakaszban (mely 1345-ben zárult) számos különféle építészeti hatás érte a 128 méter hosszú, legszélesebb részén 48 méteres székesegyházat. Többször felújították a történelem során, de pusztult is a hely a különböző korokban. Csak az 1789-es francia forradalomban például kalapáccsal verték le a szobrok fejét. Legismertebb formáját 1845 és 1878 között nyerte el.

Kép(ek) forrása: Chesnot/Getty Images