Life Fehér Patrik 2024. 04. 22.

Különösen veszélyesek a fiatalokra a gyorskaják

A legújabb kutatások szerint a fiataloknak ajánlott legkevésbé a gyorséttermi ételek fogyasztása. Szó szerint meghülyítik őket hosszú távon az ilyen kaják.

Mindenki tudja, ismeri és tisztában van azzal, hogy a gyorséttermek által forgalmazott ételek javarészt egészségtelenek. Az emberiség azonban jobban szereti a hasát, tehát mégis esszük őket. Egy ideig talán nincs is ezzel probléma, néha belefér, a legfontosabb az, hogy a dolgok maradjanak egyensúlyban, és részesítsük előnyben az egészséges táplálékokat.

Egy új tanulmány szerint ennek kifejezetten fontos szerepe van a legkönnyebben befolyásolható korcsoportnál, a fiataloknál. A Dél-karolinai Egyetem kutatói nemrég azt vizsgálták, hogyan hatnak az agynövekedésre a magas zsírtartalmú, cukorban gazdag életek, beleértve a gyorskajákat, de az olyan ultrafeldolgozott élelmiszereket is, mint a chips, különféle mogyoróvajas csokik és az üdítők.

A kísérletben patkányok egy csoportjának adtak szabad hozzáférést az egészségtelen táplálékokhoz a születésük utáni 26. és 56. nap között, azaz amikor az agyuk a legnagyobb mértékű fejlődésen esik át. Ezt követően jött egy memóriateszt, ahol össze lehetett vetni az egészségesen étkező és a “nyugati étrenden” élő rágcsálókat.

A tesztben a patkányoknak különböző helyeken kellett felfedezni különféle objektumokat, majd napokkal később egy nagyon hasonló környezetbe tették őket, ahol egy új tárggyal is találkoztak. Az eredmények azt mutatták, hogy az egészséges étrendet követő állatok sokkal jobban mozogtak a terepen, hamar kiismerték magukat,

míg azok, amelye egészségtelenül táplálkoztak, többször nem emlékeztek arra, hogy mit vagy hol láttak korábban.

Mindeközben a patkányok agyi aktivitását is figyelték, és azt tapasztalták, hogy az acetilkolin nevű ingerületátvivő anyag szintje is jóval alacsonyabb volt az egészségtelenül evő állatoknál.

Különösen veszélyesek a fiatalokra a gyorskaják

Mindezekből azt a következtetést vonták le, hogy az embereknél is hasonló mehet végbe: a fiatalok memóriájára kifejezetten rossz hatással lehet a zsírban és cukorban gazdag étrend. Az embereknél az agy 10 és 24 éves kor között megy keresztül a legjelentősebb változásokon, így ha ebben az időszakban bolygatjuk meg a szervezet működését (akár a rossz étkezési szokásokkal, akár pl. nem megfelelő alvásmennyiséggel), annak hatásai az egész életünk során érezhetőek maradnak.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images