Life Fehér Patrik 2024. 04. 23.

Fecnikké tépték a bankjegyet, de így is elfogadták

Véletlenül az iratmegsemmisítő áldozata lett egy bankjegy, de többhetes kitartó munkával egy fiú összerakta a pénz-puzzlet. Jól járt a munkával.

Kisebbfajta hőstettet vitt véghez egy japán srác, akit még hazája nemzeti bankja is “megjutalmazott”. A Tomo néven twitterező fiú apja véletlenül az iratmegsemmisítőbe tett egy olyan borítékot, melyben egy 10 ezer jenes (24 ezer forint) bankjegy is meglapult. A férfi hamar rájött, hogy hibázott, de a helyzetből egy igazi kihívást jelentő feladatot kreált fiának.

A fiút eléggé le is kötötte a művelet, hogy összerakja a bankjegyet a darabokból, ha tudja. Egyrészt az iratmegsemmisítő tartálya amúgy is tele volt ledarált iratokkal, közülük a bankó darabjait – melyek nem is egységesen ugyanolyan színűek – eleve kész kihívás volt kiválogatni.

Fecnikké tépték a bankjegyet, de így is elfogadták

Tomo azonban nem adta fel, ugyanis az lebegett a szeme előtt, hogy a végén az övé lehet a pénz. A darabokból végül egész sokat ki tudott válogatni, így kezdetét vehette a kirakózás. Mintaként kölcsönkért egy másik 10 ezer jenest, és egy átlátszó műanyaglap alá tette, így gyakorlatilag arra kezdte pakolni az apró pénzfecniket.

Fecnikké tépték a bankjegyet, de így is elfogadták

Fecnikké tépték a bankjegyet, de így is elfogadták

A projektbe három hetet ölt, mire elkészült késznek tekintett, bár a tökéletestől így is távol álló bankójával. Innentől már csak a Nippon Ginkōban, azaz a Japán Nemzeti Bankban bízhatott, hátha visszaveszik a pénzt.

Míg nálunk a fő szabály az, hogy a bankjegy több mint felének kell meglennie a becseréléshez, addig Japánban két szabály él. Ha a bankó kétharmada megvan, visszajár a teljes összeg, viszont ha csak a 2/5-e és 2/3-a közötti terület maradt meg, akkor a névérték feléért (jelen esetben 5000 jen, 12 ezer forint) cserélik be a maradványokat. Fontos még az is, hogy egy bankjegy darabjai legyenek együtt, és látható legyen a sorozatszám is.

Több helyen is rezgett tehát a léc Tomónak, a bank hosszasan vizsgálta is az összeragasztott valamit. Végül jó véget ért a történet, kifizették neki a teljes 10 ezer jenes összeget.

Kép(ek) forrása: Twitter/C8kCGa5jT0LlbuA