Life Fehér Patrik 2024. 04. 10.

24 karátos aranybankjegyeket készítettek Dubajban

Egy dubaji ékszerészet úgy döntött, aranyból készült bankjegyeket bocsát ki. Habár fizetni nem lehet vele, mégis rettentően népszerű a termék.

Rengeteg utazó szeret valamilyen kézzel fogható tárgyat, emléket megőrizni ahhoz a helyhez kapcsolódóan, ahol korábban járt. Az egyik leggyakoribb ilyen eszköz a hűtőmágnes, ami sokak számára talán már elcsépeltnek hangzik, de épp nemrég bizonyították be, hogy jó hatásai is vannak.

Persze teljesen érthető az is, ha valaki másra vágyik, és már elege van a mágnesekből. Nagyjából erre a célra, vagyis szuvenírként találta ki a dubaji Dian Jewellery az aranybankót. A megjelenésében az Egyesült Arab Emírségekben használt dirhamot idéző lap nem hivatalos fizetőeszköz, értékesnek viszont értékes, mivel 0,1 gramm 24 karátos aranyat tartalmaz. A 150*67 mm-es lap pénzszerűséget csak hangsúlyozza a sorozatszám, minden egyes kinyomtatott bankjegy egyedi azonosítóval rendelkezik.

Habár csak szuvenírről van szó, az egész dologban mégis az a nagyszerű, hogy az aranyat sikerült flexibilissé és strapabíróvá tenniük. Rahul Sagar, az ékszerészet alapítója elmondta, hogy ez egy szabadalmaztatott folyamat, melyben arra is lehetőség van, hogy a bankjeggyé alakított aranyat visszanyerjék és újra felhasználják más formában.

Utóbbira persze valószínűleg nem kerül sor, vélhetően nem azért vették meg mind egy szálig a bankókat 159 dirhamos (15 ezer forintos) darabáron az emberek, hogy egytized gramm aranyakat kinyerjenek belőle. Megkeresésünkre az ékszerészettől elmondták, hogy az első körben nyomott aranypénz mindössze három nap alatt elfogyott, de az újabb adagra már most több ezren adtak le előrendelést a világ minden tájáról.

Forrás: Dian Jewellery, Rahul Sagar, Shantilal Jewellers Since 1969