Life Fehér Patrik 2024. 04. 25.

Itt az okospiszoár, ami szól, ha beteg vagy

Hasznos újítás bukkant fel a kínai nyilvános illemhelyeken. Miközben az ember könnyít magán, fillérekért kaphat egy gyors egészségügyi állapotfelmérést, melyet maga a WC végez el.

Habár Kína nem olyan zárt világ, mint Észak-Korea, közel sem ismerjük annyira az ázsiai szuperhatalmat, az ottani emberek hétköznapjait, vagy azt, hogy mi veszi körül őket, mint a nyugati világ országait. Vannak azonban olyan szószólók az országban, mint Christian Petersen-Clausen dokumentumfilmes, aki már több mint két évtizede él Kínában.

Neki köszönhetően ismerte most meg például a nagyvilág jelentős része, hogy szerte az országban vannak már olyan nyilvános WC-k, melyek használóikon egy gyors egészségügyi vizsgálatot is el tudnak végezni. Az okospiszoárok kívülről csak annyiban különböznek hagyományos társaiktól, hogy tetejükön egy kijelző található, ezeken olvashatóak az utasítások.

A mosdó rendszere az ígéret szerint 20 jüanért (ezer forintért) kielemzi a vizeletet – ezt telefonnal, a Kínában rendkívül népszerű WeChaten keresztül kell megfizetni egy QR-kód beolvasásával. Amint a tranzakció megtörténik, a piszoár bele is vág az elemzésbe. Olyan különböző anyagok jelenlétét, szintjét képes pontosan érzékelni a piszoár, illetve a beleépített rendszer, mint a C-vitamin, a kalcium, a glükóz vagy éppen a fehérvérsejtek száma.

Az elemzés percek alatt elkészül: Sanghajban élő rendező elmondta, még ki sem ért a nyilvános WC épületéből, mire telefonjára megkapta az eredményeket. Első vizsgálati eredménye alapján neki például volt egy kis kalciumhiánya.

Azt azonban mind ő, mind a WC-knél kihelyezett feliratok leszögezik, hogy ez a metódus nem ér fel egy orvosi vizsgálattal. Arra azonban valóban jó a rendszer, hogy jelezze, ha valami nincs rendben, és ideje felkeresni egy szakértőt, mielőtt kialakul egy esetleges betegség.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images