Life Kovács Miklós 2024. 04. 25.

Muszáj belépőt szedni a világ egyik legszebb tengerpartján

Olaszország egyik legszebb helyén változásokra számíthatnak az utazók: egyirányú ösvények és új belépődíjak várnak rájuk.

A Cinque Terre az a hely, amit mindenkinek érdemes meglátogatni, aki Olaszország nyugati partvonalán kalandozik. Az azúrkék tengerből drámai módon kiemelkedő, meredek sziklák, az eldugott, ma már turistaközpontnak számító színes halászfalvak egyedi atmoszférával kecsegtetnek. 

Aki ide készül, az számoljon a parkolóhelyek nagyon korlátozott számával, hosszú sétákkal, és nyáron a tikkasztó meleggel. Mégis megéri felhúzni a túracipőt, és felfedezni az öt, öblökben megbújó falut, amit tíz év után teljes hosszban sétálva is megtehetünk.  

2012 szeptembere óta nem volt látogatható minden része a partvonalon végigfutó sétánynak, egy földcsuszamlás miatt a Via dell’Amore (A szerelem útja) nevű szakaszt hosszú idrőe lezárták a turisták elől. 

Vernazza utcaképe, nem véletlenül ömlenek ide milliószám az utazók minden évben (fotó: Getty Images

Vernazza utcaképe, nem véletlenül ömlenek ide milliószám az utazók minden évben (fotó: Getty Images

Tavaly újra megnyitották, idén pedig újra korlátozásra számíthat, aki arra jár, de nem természeti csapás miatt. Egyszerűen a tömeget akarják kordában tartani a helyi vezetők. Olaszországban a mai nap, április 25. a felszabadulás napja, a II. világháború lezárásának, a fasiszta diktatúra bukásának ünnepe. Ilyenkor az átlagolasz azt csinálja, mint minden ország polgára: kirándul, és a Cinque Terre népszerű úti cél a helyieknek is.

Ezért a várható tömeg kordában tartása érdekében Monterosso és Vernazza között a “sentiero azzurro” kék jelzésű gyalogutat egyirányúsítják, egészen május 1-ig. Donatella Bianchi, a nemzeti parki hatóság vezetője a Telegraphnak nyilatkozott: “Megpróbáljuk kezelni az ösvényeken az emberáradatot, hogy megvédjük a terület környezetét és a látogatók biztonságát.

Annyian lepik el ilyenkor a turistautakat, hogy jobb egyirányúsítani azokat (fotó: Getty Images)

Annyian lepik el ilyenkor a turistautakat, hogy jobb egyirányúsítani azokat (fotó: Getty Images)

Az egyirányú rendszer mellett belépővel is korlátozzák a tömeget: aki el akar indulni az útvonalon, 15 eurós (5800 forint) belépőt kell fizetnie. Ezek a szabályok a május 4-5-ei hétvégére is érvényesek lehetnek, de ezt még nem erősítették meg.

Szeretik a látogatókat, de a jóból is megárt a sok: Olaszország már jó ideje szenved a túlzott turizmus súlya alatt. Firenze korlátozta a városban engedélyezett Airbnbk számát, szombaton pedig Velence is elkezd belépési díjat szedni a hordákban odahordott, egy napra érkező turistáktól. Hamarosan a Comói-tó meglátogatásáért is turisztikai díjat kell fizetni. A Cinque Terre vezetőségének nem célja, hogy a turisták teljesen távol maradjanak, de egy ilyen gyönyörű tengerparton muszáj szabályozni a látogatók számát, különben elvész a romantikus hangulat.

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Getty Images