Life Fehér Patrik 2024. 04. 25.

Szinte emberfeletti rekorddöntés síugrásban

Nemcsak épphogy, hanem masszívan megdöntötte a korábbi síugrási világrekordot Kobajasi Rjoju, a 2022-es téli olimpia aranyérmese.

Két nap folyamatos próbálkozás kellett hozzá, de Kobajasi Rjoju, a 2022-es téli olimpia síugróversenyének aranyérmese megdöntötte a síugrás világrekordját. A japán sportoló Izland északi részére látogatott, ahol egy természetes lejtő tetejéről lendült neki, hogy átadja a múltnak a korábbi csúcsot.

A gyerekkori álom végül össze is jött a 27 éves férfinak:

291 métert repült, ezzel 37,5 méterrel (!) döntötte meg az előző rekordot.

Ilyen szintű rekorddöntés nem mindennapi semmilyen sportban, a korábbi eredményt 15 százalékkal felülmúlni már-már emberfeletti. Kobajasi saját csúcsa is 252 méter volt a rekordkísérlet előtt, azt 39 méterrel előzi az új rekord.

10 fotó megtekintése

Hozzá kell tenni, ezek a számok nem csak az emberen, hanem a helyszínek adottságain is múltak. Épp ezért ment el rekordot dönteni az izlandi lejtőkre, mert egyetlen épített pálya sem alkalmas jelenleg a világon arra, hogy ilyen nagyot ugorjanak rajta. Magát a helyet is két évig keresték, majd két hónapig rendezték a terepet. Végül a rajtpont 1115 méterrel a tengerszint felett volt, a lejtő meredeksége pedig elérte a 36 fokos dőlésszöget is.

Kép: Dominik Angerer / Red Bull Content Pool

Kép: Dominik Angerer / Red Bull Content Pool

Kobajasi erre az ugrásra külön készült 2023 óta. Részt vett a Red Bull sportolókat képző speciális programján is Ausztriában, valamint szélcsatornás teszteken finomították testtartását és stabilitását Svédországban. Ennek eredménye volt sorrendben egy 256, egy 259 és egy 282 méteres ugrás április 23-án. Utóbbi már rekord volt, de április 24-én emelte a tétet 291 méterig. Ezt a távot egyébként 8 másodperc alatt tette meg a levegőben, csúcssebessége pedig elérte a 107 km/órát.

Forrás: Red Bull Content Pool