Life Fehér Patrik 2024. 05. 15.

Részegség elleni csodaszert készítettek tudósok

A svájci kutatók által kifejlesztett gélt elég röviddel ivás után elfogyasztani, így is meg tudja akadályozni, hogy felszívódjon az alkohol.

Az emberiség régóta igyekszik valamilyen formában legyőzni az alkoholt, a kutatások és a piac örök slágertémája, hogy miképp lehetne a piálás jó hatásait megtartani, a rosszakat pedig mihamarabb elűzni, vagy akár teljes egészében felszámolni. Ezúttal a svájci ETH Zürich kutatói rukkoltak elő újdonsággal.

Az egyetem tudósai egy olyan géllel álltak elő, mely lényegében lehetővé teszi az embereknek, hogy alkoholos italokat fogyasszanak, miközben maga az alkohol nem szívódik fel a szervezetben. Ezáltal nem jelentkeznek sem a mámoros hatások, nincs másnap macskajaj, és a máj sem károsodik.

A kísérleti gél lényegében annyit csinál, hogy az alkohol emésztési folyamatát változtatja meg a benne található anyagok segítségével. Ezekkel lép kapcsolatba az alkohol először, és ecetsavvá alakul még azelőtt, hogy bejuthatott volna bármilyen módon a véráramba. A gél előnye, hogy bevehető italozás előtt, alatt, de még rövid idővel utána is, és mivel lassan megy végbe az emésztése, ezért hosszan, egy egész estén át hatástalanítja az alkoholt.

A gélt egereken már kipróbálták és jó eredményeket produkált, következő lépésként már embereken tesztelnék a hatásokat. A kutatók azért hozzáteszik, összességében természetesen az a legjobb, ha nem fogyasztunk alkoholt, de termékkezdeményük érdekes lehet olyan emberek számára, akik nem akarják teljesen letenni a poharat, de nem kívánják átélni az italok okozta hatásokat.

Forrás: ETH Zürich
Kép(ek) forrása: Getty Images