Life Erdős Norbert 2024. 05. 22.

A szemdörzsölés károsabb, mint gondolnád

Nincs is jobb, mint ébredés után megdörzsölni álmos szemünket, vagy egy fárasztó nap után, lefekvés előtt megmasszírozni szemgolyónkat, mégse csináld!

Akár ébredéskor, akár lefekvés előtt, egy hosszú filmezés után, szezonális allergia során, vagy egyszerűen ha csak por kerül bele, valamikor mindenki késztetést érez rá, hogy megdörzsölje a szemét. De bármennyire is jóleső érzés, a szakértők figyelmeztetnek, hogy többet árthat, mint használ.

A szemdörzsölés számos potenciális veszéllyel jár, sőt még a látásproblémák kockázatát is megnöveli. És tudod, mi a legrosszabb? A legtöbb estben még a viszketésen sem segít!

“Tudom, hogy átmenetileg jó érzés, de problémákat okozhat”mondja Tara Carr allergológus, a Tucsoni Arizonai Orvosi Egyetem (USA) orvosi karának felnőtt allergológiai programjának igazgatója.

A szakember rámutat, hogy a szem dörzsölése még csak nem is csökkenti a gyulladást, amely az immunsejtekből az allergénre válaszul felszabaduló antihisztaminokból ered. Valójában a dörzsöléssel szemet ért trauma csak még több gyulladást okoz. De a kockázatok itt nem érnek véget.

Mi történik, amikor dörzsölöd a szemed?

A legaggasztóbb a szaruhártya lehetséges károsodása. A szaruhártya egy átlátszó, kupola alakú szerv, amely a szem elülső részét borítja, e mögött találjuk a szivárványhártyát és a pupillát. A szaruhártya meg is karcolódhat, ami már önmagában nagyon kellemetlen érzés, de a szem dörzsölése közben keratoconus is kialakulhat.

Keratoconus

A keratoconus a szem degeneratív rendellenessége, melynél a szaruhártyában bekövetkező strukturális változások miatt annak egy része elvékonyodik és kúpszerűen kiemelkedik a szemfelszín normális görbületéből.

Amikor dörzsölöd a szemed, fellazítod a szaruhártya rostjait. Ahogy az ezeket a szoros kötésű rostokat alkotó sejtek meglazulnak, a szaruhártya kúp alakúvá válik, és a kúp csúcsa kilóghat a szem síkjából. Az optimális látáshoz a sima, kupola alakú szaruhártya a legjobb, így ha a szaruhártya kúp alakúvá deformálódik, az torzíthatja a látást.

Ezt te sem akarod, ugye?

Ezt te sem akarod, ugye?

Az American Journal of Ophthalmology című szaklapban 2024-ben megjelent tanulmány szerint a keratoconus a 18 és 39 év közötti felnőttek körében a legelterjedtebb. A tanulmányban szereplő több mint 69 millió emberből 2016-ban 0,03 százalékuknak volt ilyen jellegű elváltozás a szemében, míg 2019-ben 0,04 százalékuknak.

Szóval ha túl erősen dörzsöljük a szemünket , akkor a szemgolyónk jelentősen behorpad – a szem elülső része a szem hátsó része felé tolódik – és miközben a szem összenyomása behorpasztja a szemet, a rostok meglazulása miatt a szaruhártya pedig később kifelé dudorodhat.

Sajnos a szem dörzsölésének negatív hatásainak itt még nincs vége.

A baktériumoktól és kórokozóktól hemzsegő kéz könnyen átviheti a baktériumokat a szembe, így akár mindkét szemünk megfertőződhet. Gondoljunk csak a kötőhártya-gyulladásra, amely érintkezéssel könnyedén terjed egyik emberről a másikra.

Mit tehetünk a dörzsölés helyett?

Az orvsok azt javasolják, hogy ahelyett, hogy erősen dörzsölnéd a szemed, próbáld ki a hűsítő borogatást. Ez enyhítheti a gyulladást és a viszketést, de természetesen nem kezeli a probléma forrását, ha allergiával van dolgod. De ha mindenképp dörzsölni akarsz, akkor finoman, a felső szemhéjakon keresztül tedd azt.

A reggeli álom kidörzsölését is csak óvatosan, bár ha alvás előtt fürödtél, a baciktól annyira nem kell tartanod, mert valószínűleg tiszta a kezed.

Forrás: inverse.com
Kép(ek) forrása: Getty Images