Life Fehér Patrik 2024. 06. 06.

Százak küzdenek egy halálig tartó pénzdíjas játékban

Pusztán kitartásról szól a közel két és fél éve indult nyereményjáték, melyen a többség már elvérzett, de még így is több száz ember vár arra, hogy mások elbukjanak.

Közel két és fél évvel ezelőtt a new york-i székhelyű MSCHF úgy döntött, elindítja Tontine nevű projektjét. Ez egy alapvetően a 17. századból eredeztethető csoportos befektetési forma, melynek lényege, hogy kezdetben minden résztvevő befizet egy bizonyos összeget. Halállottónak is nevezték, ugyanis később periodikusan zajlik a kifizetés – de csak azoknak, akik még életben maradtak a csoportból.

Ezt ültette át a modern korba a társadalomnak rendszeresen görbe tükröt mutató művészeti csoport 2021 karácsonyán. A résztvevőknek csupán annyi dolga volt, hogy befizessenek tíz dollárt, és naponta bejelentkezzenek a Tontine oldalán, ezzel bizonyítva, hogy élnek.

A régi videojátékokra hajaz a Tontine játékának oldala. A sírok a halott karaktereket jelképezik, de hébe-hóba találkozni életben lévő figurákkal is

A régi videojátékokra hajaz a Tontine játékának oldala. A sírok a halott karaktereket jelképezik, de hébe-hóba találkozni életben lévő figurákkal is

A felhívásra 7141 ember jelentkezett, azaz a pénzalap 71410 dollár, átszámítva bő 25 millió forint lett. Ezt a játékban az utolsó életben maradó karakterhez köthető személy kapja meg. Sokan persze már “meghaltak” az elmúlt közel 900 napban: a legtöbben már az első napokban elfelejtettek bejelentkezni, bő 400 nap után például már csak félezren voltak életben. Napjainkra a létszám 260-ra fogyatkozott: látszik, hogy közel ötszáz nap alatt lassult a játékosszám fogyása. Már tényleg csak a legelhivatottabbak vannak játékban, és benne van a pakliban, hogy köztük tényleg az dönt majd, ki marad tovább életben.

Korábban felmerült, hogy egyes játékosok megpróbálnak automata bejelentkező rendszereket alkalmazni, hogy ne essenek ki a megmérettetésből akkor sem, ha elfeledkeznek erről. Ezzel kapcsolatban a szervező azt közölte, ők nem foglalkoznak ilyesmivel. “Hiszünk abban, hogy bármi, amit teszel annak érdekében, hogy bizonyítsd, hogy élsz, érvényes. Semmi sem számít csalásnak, ha a túlélésről van szó” – fogalmaztak ezzel kapcsolatban.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images