Life FIRSTCLASS 2024. 06. 11.

Kiderült, mennyi magyart érdekel a foci-Eb

A hétvégén már kezdődik is a foci-Eb, ennek kapcsán megnézték, hogyan viszonyulnak a magyarok a sporteseményhez, hogyan tervezik követni, és mit gondolnak úgy a fociról általában.

Szombaton kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, többek között a magyaroknak is szoríthatunk a németországi kontinensviadalon. De hányan is tesszük meg? Többek között erre a kérdésre is kereste a választ az Eb egyik főszponzora, a Hisense.

1000 fős, online reprezentatív felmérésük eredménye alapján a 18-65 év közötti magyar lakosság 61 százaléka nem tervezi követni az Eb-t, akik azonban nézni fogják a meccseket, azok otthonról egyedül vagy családdal, barátokkal teszik majd. Mindössze a válaszadók 13 százaléka tervezi barátokkal közösen, bárban vagy szórakozóhelyen, esetleg szurkolói zónából vagy egyéb nyílt, publikus helyről figyelemmel kísérni a mérkőzéseket. A férfiaknál gyakoribb, hogy barátoknál, baráti társasággal közösen nézik a sportközvetítéseket, mint a nőknél.

Szoboszlai Dominik fotózkodik rajongókkal, mielőtt felszáll a válogatottat szállító németországi gépre (Kép: Carsten Harz - UEFA/UEFA via Getty Images)

Szoboszlai Dominik fotózkodik rajongókkal, mielőtt felszáll a válogatottat szállító németországi gépre (Kép: Carsten Harz – UEFA/UEFA via Getty Images)

A szurkolásnál fontosabb a nasi, mint a pia: ötből ketten gyorsan beszerezhető rágcsálnivalókkal, pl. popcornnal, mogyoróval készülnek, de az is gyakori, hogy főznek valami könnyűt. 10-ből mindössze két válaszadó fogyaszt valamilyen alkoholt (pl. sört), ez is inkább a férfiakra jellemző. A nassolást inkább a nők választják, és rájuk jellemző a főzés is.

A sportfogadások a megkérdezettek körében kevésbé népszerűek, 10 szurkolóból mindössze egy szokott fogadni a meccs előtt, ez inkább a férfiakra és a 18-39 év közöttiekre jellemző. A szurkolói mez, sál viselése még ennél is ritkább, mindössze a válaszadók 5 százaléka szokott így hangolódni egy-egy meccsre.

Azt is megkérdezték a felmérésben, hogy a magyarok mennyire támogatnák a gyermeküket abban, hogy hivatásos focisták legyenek. 10 válaszadóból mindössze 2 támogatná teljes mértékben, a magyarok jelentős része valamilyen oknál fogva más szakmában képzeli el gyermekét. Ugyanilyen arányban vannak azok is, akik ugyan támogatnák ebben a gyermeküket, de inkább hagyományosabb állásban szeretnék viszontlátni őket, ezért elmondható, hogy a magyarok több mint harmada nem szeretné, ha a gyermekük focista lenne. A felmérés alapján ebben a döntésben nincs nagy szerepe az áraknak, elenyésző azok száma, akik a költséges képzés miatt nem szeretnék ezt.

Forrás: Hisense
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Charles McQuillan/Getty Images