Life Fehér Patrik 2024. 06. 12.

Neten keresztül, 8000 kilométerről műtötte az orvos betegét

Csúcsra járatták a távgyógyítást: egy orvos Rómában ülve műtött meg egy kínai kórházi ágyon fekvő beteget.

Nem vagyunk messze attól, hogy az orvosok a világ bármely pontján tartózkodva el tudják látni, sőt, meg tudják műteni betegeiket. Jól mutatja ezt egy friss példa, mely a maga nemében úttörő is: lezajlott ugyanis az első transzkontinentális műtét. Az orvos, a kínai Csang Hszü ugyanis Rómában tartózkodott, miközben

tőle 8 ezer kilométerre, Kínában műtötte egy daganatos beteg prosztatáját.

Mindehhez alapvetően két dolog kellett: egy többkaros műtőrobot, valamint stabil internetkapcsolat – utóbbit 5G-s kapcsolattal, illetve optikai kábelekkel oldották meg.

A kínai orvos gyakorlatilag távirányítással kezelte a műtőrobotot, a netkapcsolatnak köszönhetően pedig valós időben figyelhette az eseményeket. Volt ugyan a kínai helyszínen is egy tartalékos sebész, aki beavatkozhatott volna, ha baj van, de rá nem volt szükség: a világ másik feléről sikerült eltávolítani a rákos szöveteket az érintett területről.

Kép a műtétről

Kép a műtétről

“A teleműtét az egyik legfontosabb fejlesztési irány a sebészet jövőjét illetően” – fogalmazott az operációt végző orvos a South China Morning Post beszámolója szerint. “A legnagyobb problémát a kommunikáció jelenti, illetve a késések. A mai műtét során alapvetően nem voltak késések, majdnem ugyanolyan volt, mintha a helyszínen lettem volna” – tette hozzá.

Forrás: South China Morning Post
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images