Life Fehér Patrik 2024. 06. 12.

Őrületes futballrekordot döntött meg Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo kicsit elbújt a világ elől Szaúd-Arábiába igazolásával, de amint visszatért Európába, meg is döntött egy elképesztő futballrekordot.

3-0-ra nyert kedd este Portugália Írország ellen az Európa-bajnokság előtti utolsó felkészülési mérkőzésen. A portugál csapatkapitány, Cristiano Ronaldo számára azonban nem csupán azért lehetett fontos a meccs, hogy biztosan megfelelő legyen a formája a kontinensviadalra (erre nem lehet panasz, két gólt vágott), hanem azért is, mert ezzel

ő lett a legtöbb profi meccsen pályára lépő játékos a világon.

A futball történelmével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet (IFFHS) számításai szerint ez volt az al-Nasszr játékosának 1226. meccse, ezzel pedig beelőzte a korábbi rekorder brazil kapust, Rogério Cenit – utóbbi 2015-ben akasztotta szögre kesztyűjét.

Ronaldo esetében – noha már 39 éves – még nincs itt a vég: sokak szerint ugyan valószínű, hogy ez lesz az utolsó Eb-je, melyen részt vesz, de ha nem hátráltatja sérülés, akkor legrosszabb esetben is hárommal még tovább növelheti meccseinek számát. Ezt követően szaúd-arábiai klubjában is folytathatja még a rekord feljebb tornázását.

Reálisan nézve egyébként négy játékosnak lehet arra esélye, hogy elkapja vagy beérje Ronaldót, bár az idő ellenük (is) dolgozik. A brazil Fábio például 1182 meccsnél tart, de ezer fölött van az aktív játékosok közül Lionel Messi (1062 mérkőzés), Luka Modrić (1038) és João Moutinho (1020) is. Az ezres álomhatárt egyébként eddig huszonketten lépték át.

Forrás: IFFHS
Kép(ek) forrása: Pedro Loureiro/Eurasia Sport Images/Getty Images