Life Fehér Patrik 2024. 06. 17.

Átláthatnak a ruhákon a mobilok egy újítással

Különféle csomagolások és falak sem jelentenek akadályt annak a mobilos kamerának, melyet egy speciális képalkotó processzorral tuningoltak fel egy amerikai egyetemen.

Egészen elképesztő dolgot fejlesztettek ki nemrég amerikai és koreai kutatók. A dallasi Texasi Egyetemen a Szöuli Nemzeti Egyetem szakembereivel összefogva készítettek egy olyan képalkotó processzort, melynek kapcsán úgy fogalmaznak, hogy Superman röntgenlátását adja a mobiloknak.

A chip segítségével egy sima okostelefonból is olyan eszközt lehet faragni, mellyel

bele lehet látni a csomagokba, át lehet látni a falakon.

Maga a rendszer egyébként már 2022 óta létezik, ám eddig komoly akadályt jelentett, hogy a lényeget úgy összetömörítsék, hogy egy chip formájában elférjen bármilyen mobilban. Az áttörés most jött el, ráadásul a képminőség is javult.

Az emlegetett röngtenlátás miatt egyébként fontos tisztázni, hogy nincs szó veszélyes dologról, a képalkotás nem sugárzás segítségével történik. Ehelyett a 200 és 400 GHz között közötti jeleket használják – ezek bőven az emberi fül által hallható tartomány felett találhatóak. A kibocsátott jelek visszaverődését a szenzor felveszi, majd a processzor képpé alakítja.

Ábra arról, nagyjából hogyan kell elképzelni a szuperkamerát. Felül egy lezárt, bontatlan bonbonos doboz képe látható, alul jobbra pedig egy olyané, melyből már kettő csokoládé hiányzik (mellette balra a minta, melyik csokik hiányoznak) (Kép: University of Texas)

Ábra arról, nagyjából hogyan kell elképzelni a szuperkamerát. Felül egy lezárt, bontatlan bonbonosdoboz képe látható, alul jobbra pedig egy olyané, melyből már kettő csokoládé hiányzik (mellette balra a minta, melyik csokik hiányoznak) (Kép: University of Texas)

A processzorral szerelt telefonok a texasiak szerint alkalmasak lehetnek arra, hogy szegeket, vezetékeket vagy fagerendákat találjanak meg velük a falakban, repedéseket csöveken, vagy belenézzenek borítékokba és csomagokba olyan dolgokat keresve, amelyek veszélyt jelenthetnek másokra. A technológia akár orvosi célú felhasználásra is alkalmas lehet, mondták el.

Forrás: University of Texas
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images