Life Fehér Patrik 2024. 06. 19.

Pénzt kapnak, akik kukába dobják a szemetet

Az Egyesült Királyságban pénzzel próbálják arra ösztönözni az embereket, hogy szemetüket ne csak úgy eldobják, hanem a kukába tegyék.

Alapvetően normális elvárás lehetne az emberektől, hogy ne ott essen ki a kezükből a szemét, ahol éppen állnak, hanem vigyék el azt a legközelebbi szemetesig. Sokan sajnos nem így tesznek, komoly terhelésnek kitéve a környezetet.

Ezen próbál változtatni már egy ideje egy kezdeményezés az Egyesült Királyságban, mégpedig úgy, hogy fizet azért, ha valaki használja a kukát. A LitterLotto (szemétlottó) alapja egy alkalmazás, ahová fényképes bizonyítékot kell feltölteni arról, hogy éppen hulladékot dobunk ki.

A rendszert még 2021-ben indították el, és egészen hamar népszerű lett. A kezdeti sikerek elérésében biztosan közrejátszott az is, hogy akár 25 ezer font (11,7 millió forint) is üthette a markát annak, aki hozzájárult környezete tisztán tartásához, de a jelenleg érvényben lévő rendszerek sem rosszak. Az Egyesült Királyságban például hetente ezer fontot (470 ezer forintot) nyer valaki, ezen felül pedig indult már külön skót verzió, sőt, egyes városok, pl. Glasgow is elindította saját rendszerét, ahol a városban kidobott szemetes képek gazdái közt sorsolnak ki havi száz fontot (47 ezer forintot).

A sorsolásokban ugyanúgy részt lehet venni többször is, mint az igazi lottókban. Ez csak jó a környezetnek, hiszen ezzel többször tudják rávenni az embereket, hogy jó helyre dobják ki a hulladékot, vagy esetleg szedjék össze mások után a szemetet. A beküldött képek mennyiségéből nyomon követhető az is, hogy már több mint tízmillió alkalommal vették így igénybe az Egyesült Királyság kukáit, ennyivel kevesebb felesleges anyag mérgezi a természetet lebomlásával.

Forrás: LitterLotto, The Scottish Sun
Kép(ek) forrása: Getty Images