Life FIRSTCLASS 2024. 06. 26.

Lehet, hogy te is vadmacskát nevelsz otthon

A vadmacska és házi macska kereszteződéséből születő cicák kinézetre nagyon változatosak lehetnek, a viselkedésükről mégis keveset tudunk.

Pontos létszámadataink nincsenek az ember elől rejtőzködő, főként éjszakai és szürkületi életmódú európai vadmacskáról, mert a becslést nehezíti az alig több mint egy évtizede önálló fajnak tekinthető hibridek jelenléte is. Egy húsz évvel ezelőtti genetikai vizsgálat szerint az európai állományok között az itthoni vadmacska-állományban a legnagyobb a hibridek aránya, körülbelül 40%.

A HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet és az ELTE Etológia Tanszéke most azt kutatja, mennyire elterjedtek a vadmacska-tulajdonságok a magyarországi házimacska-populációban.

Bár egy vadmacska és egy házi macska szerelméből küllemre nagyon változatos kölykök születhetnek, a hibrid cicák viselkedéséről még hiányosak a szakemberek információi. Épp ezért a kutatók jelenleg azt vizsgálják, mennyire vannak jelen vadmacskagének a magyarországi házimacska-populációban. 

Az utóbbi évek szőrcsapdázással gyűjtött mintáinak genetikai vizsgálatai szerint a feljebb említett arány még 40%-nál is nagyobb lehet.

A szőrcsapdák lényege, hogy a kutatók a vizsgálandó terület több pontján macskagyökér- és macskamenta-kivonattal kezelt tapadó felületeket hoznak létre. Az ezekhez dörgölőző macska jó esetben néhány, vizsgálatra alkalmas szőrszálat hagy a szőrgyűjtő felületén. Genetikai vizsgálattal megállapítható, hogy tisztavérű vadmacska, házimacska vagy a hibridjük hagyta hátra a szőrszálat.

A vadmacska leginkább a cirmos mintázatú házi macskához hasonlít, de az alapos megfigyelés jellemző különbségeket, egyedi bélyegeket is feltár. A kameracsapdás mintavételezési móddal küllem alapján lehet mintavételezni a vadmacskákat. A harmadik, talán legalaposabb módszer az elpusztultan talált példányok boncolás utáni vizsgálata.

A kutatók kérdőíves adatgyűjtést is végeznek, hogy képet kapjanak a velünk élő hibrid macskák viselkedéséről és külleméről. A kérdőív kitöltése kb. 10-15 percet vesz igénybe, de szívesen fogadnak olyan fényképeket, kameracsapdás felvételeket, helyszínleírásokat is, amelyek természetben megfigyelt élő, vagy utakon elpusztultan talált, vélhetően vadmacskákról készültek.

(nyitóképünk illusztráció)

Forrás: HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
Kép(ek) forrása: Getty Images: Jena Ardell