Life Fehér Patrik 2024. 06. 26.

Szó szerint életben tarthatja a kávé az irodai dolgozókat

Egy új kutatás szerint érdemes napi szinten kávéznia azoknak, akik ülőmunkát végeznek, ugyanis az ital nagymértékben megakadályozhatja az ülő életmód negatív egészségügyi következményeit.

Ha irodai dolgozó vagy, és nincs a munkahelyeden egy kávégép, javasoljuk, hogy szólj a kollégáiddal együtt, hogy szerezzenek be egyet, ugyanis az ülőmunka káros következményei ellen jó védelmet nyújthat az ital. Ezt nem mi állítjuk, hanem egy kínai egyetem kutatói, akik több mint tízezer, az Egyesült Államokban élő ember adatait vizsgáltak meg.

Eredményeik alapján napi egy kávé rendszeres elfogyasztásával is 1,58-szor kisebb eséllyel halunk bele az ülő életmód káros következményeibe 13 év távlatában. Elég jelentősnek mondható ez a szám, azaz tényleg tekinthetünk úgy a kávéra, mint kisebbfajta csodaszerre, ha ekkora különbséget tud okozni azoknál, akik legalább napi hat órát ülnek.

A meglepő ebben az eredményben leginkább az, hogy korábbi tanulmányok azt bizonygatták, hogy a mozgásszegény, a nap jelentős részében üléssel töltött életmód egészségügyi kockázatait sporttal és edzésekkel sem lehet ennyire nagymértékben csökkenteni.

Azt egyébként a kínaiak kutatása is megállapította, hogy jelentősen eltérhetnek a negatív következmények attól függően, hogy ki mennyit ül. Értelemszerűen a több ülés súlyosabb egészségügyi problémáknak ágyazhat meg, de az olló csak addig nyílik köztük nagyra, amíg nem isznak kávét.

Korábban egyébként már több kutatás is bizonyította, mi mindenre jó a kávé, itt is olvashatsz erről:

Forrás: Science Alert
Kép(ek) forrása: Getty Images