Life FIRSTCLASS 2024. 06. 27.

Szó szerint őrületbe kergethetnek a nyári éjszakák

Évente átlagosan 44 óra alvásvesztést okoz a globális felmelegedés egy tanulmány szerint. A magyarok fele még az uniós átlagnál is rosszabbul alszik nyáron.

A klímaváltozás új kihívásaira és a kánikulai álmatlanság leküzdésére új technológiák és hálószobakellékek állnak rendelkezésünkre. Az alábbi összeállításából pedig kiderül, hogyan lehetnek pihentetőbbek a nyári éjszakák.

A felmelegedés hatásait vizsgáló kutatás szerint ha a környezeti hőmérséklet tovább emelkedik, a magasabb éjszakai hőmérsékletek az évszázad végére potenciálisan 50-58 óra alváskiesést okozhatnak – derül ki a JYSK és a Magyar Alvás Szövetség közleményéből.

A tokiói egyetem kutatói pontos hőmérsékletet határoztak meg, amely felett az alvászavarok napi gyakorisága nő:

amikor a nappali minimumhőmérséklet 24,8 Celsius-fok fölé emelkedik, egyre többen tapasztalnak alvási problémákat. A kutatás szerint a hőség okozta alvászavarok a hőguta egészségkárosító hatásához hasonlóak. A nem megfelelő alvás hangulatzavarokhoz, szívbetegségekhez, elhízáshoz, cukorbetegséghez, szívrohamhoz és sok más egészségügyi problémához vezethet.

Alvási szokásaink nagyban függ a genetikánktól, az életmódunktól és a környezeti hatásoktól. Nyáron a hosszabb nappalok és a megterhelő hőség is nehezítik az elalvást.

Az évszakok változnak, a szükségleteink nem

A hiedelmekkel ellentétben az alvási szükségleteink nem változnak a nappali órák számával, ezért is megterhelő a téli és nyári időszámítás közötti váltás és a hosszú nappalok.

„Kulcsfontosságú az alvási rutin folyamatos és következetes betartása, a napközbeni mérsékelt mozgás, elalvás előtti étkezési korlátozások, a hűvös alvási körülmények biztosítása. A jobb alváshigiénia előmozdításának egyik legjobb módja az, ha kialakítjuk a lefekvés előtti rutint és a következetes lefekvési- és ébredési időt. A lefekvés és az ébredés minden nap ugyanabban az időben történjen, még hétvégén és vakáción is. Ez segíthet a szervezet belső órájának szabályozásában, és javíthatja az alvás minőségét”

– mondja G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke.

Ilyenek lennének az ideális alvási körülmények

A nyári hálószoba ideális hőmérséklete 18 és 20 fok között mozog. Ezt manapság leginkább légkondival érhetjük el, de ennek hiányában napközben árnyékolással és speciális hálószobakellékekkel is csökkenthetjük a hőmérsékletet.

Például egy megfelelő matrac, a páratartalom, valamint az alvásidő alatti teljes sötétség is elengedhetetlen a jó alváshoz.

• Szellőző ágyneműhuzat: érdemes lélegző anyagokból, például szaténból vagy pamutból készült huzatot választani. A jól szellőző anyagok kényelmesebbek nyáron, de fontos a kiválasztásakor arra is figyelni, hogy legalább 60 fokon moshatók legyenek az ágyneműk.

• Nyári paplan: vannak, akik még hőségben sem tudnak paplan vagy takaró nélkül elaludni. Nekik jó választás lehet a kifejezetten nyári vászon- vagy pamutpaplan, amit úgy terveztek, hogy elvezessék a hőt és a nedvességet.

• Hűtőpárna: a megfelelő, a nyakat és gerincet jól alátámasztó párna jelentősen befolyásolhatja az alvás minőségét. A hűtőgéllel ellátott párnák segítenek eloszlatni a hőt és a nagy melegben is segítenek a testhőmérséklet csökkentésében.

Nem csak fizikailag, mentálisan is meggyötör a meleg

A nyári hőség köztudottan kimerültséget és hőgutát okozhat, de a mentális egészségre és a hangulatra gyakorolt hatása sem elhanyagolható, figyelmeztetnek a szakértők. Egy 2022-es, a JAMA Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint (amely USA-beli adatokra támaszkodik) a magasabb hőmérsékletek növelhetik a mentális egészségi problémák miatt sürgősségi osztályokra érkező betegek számát. A Bostoni Egyetem kutatása közel 3,5 millió felnőtt sürgősségi osztályos látogatását vizsgálta 2010 és 2019 között.

 

“Az eredmények azt mutatták, hogy a mentális egészségügyi problémák miatt végzett sürgősségi látogatások száma nőtt a környezeti hőmérséklet emelkedésével az Egyesült Államokban” – mondta Amruta Nori-Sarma, a Bostoni Egyetem környezetegészségügyi adjunktusa a Fox News Digitalnak.

A vizsgálat szerint a háttérben egyik okként épp a rosszabb minőségű alvás, az alváshiány áll.

• Lélegző matracok: a minőségi, jól szellőző matrac elengedhetetlen a kényelmes alváshoz a nyári hónapokban is. A Magyar Alvás Szövetség zsűrije idén a JYSK egyik speciális matracának ítélte oda az év alvásbarát terméke díjat. Ez a megfordítható, két keménységi fokozatú matrac jól szellőző kókusz, poliéter habszivacs és nyomáskiegyenlítő hatású memory habszivacs maggal rendelkezik és precízen alkalmazkodik a test formájához.

• Hűtő matracfedő: a matracfedő nem csak védi és meghosszabbítja a matrac élettartamát, de olyan verzióban is kapható, amely anyagának és kialakításának köszönhetően hűsítő hatású.

• Okosóra: bár már tudjuk, hogy lefekvés előtt fontos korlátozni az elektronikus eszközök használatát, hiszen a mesterséges fény (különösen az okostelefonok és tabletekből áradó kék fény) megzavarhatja a cirkadián ritmust, mégsem kell minden esetben száműzni az okoseszközöket. Egyes applikációk az okoseszközökkel segíthetnek az alvási ciklusok monitorozásában, a megfelelő ritmusban történő ébredésben és felfedezhetjük velük az alvászavart és az azt okozó külső vagy belső körülményeket is.

• Szemmaszk: a hajnali fények kizárásával akár többórányi alvást nyerhetünk. Mindegy, hogy függönnyel vagy redőnnyel érjük el ezt, és ha ezekkel nem lehetséges, akkor szemmaszkkal is biztosíthatjuk az „alváshormon”, a melatonin termeléséhez szükséges sötétséget.

Forrás: Jysk
Kép(ek) forrása: Getty Images/Johner Images