Life Kovács Miklós 2024. 06. 28.

Radioktív mérget vetnek be az orvvadászok ellen

Úttörő módszert vetettek be tudósok az orrszarvúk szarvaira hajtó orvvadászok ellen, titkos fegyverük radioaktív anyagot tartalmaz.

Dél-afrikai tudósok radioaktív anyagot fecskendeztek élő orrszarvúk szarvába, hogy könnyebben észlelhetők legyenek határátkelőhelyeken, kikötőkben, repülőtereken, ezzel remélhetőleg visszaszorítva a kihalófélben lévő állatok további mészárlását.

Az afrikai ország ad otthont a világ orrszarvúinak nagy többségének, így az ázsiai kereslet által pörgetett orvvadászat gócpontja a térség. Ázsiában a szarvakat balga babonáktól hajtott embereknek adják el, akik valamiféle gyógyhatást tulajdonítanak a ritka anyagnak, pedig ezek a feltételezések minden tudományos alapot nélkülöznek.

Az orvvadászok kegyetlenek, nem lenne szükség a gyilkolásra

Bár a szarvak visszanőnek, az orvvadászok inkább megölik az orrszarvúkat, ahelyett, hogy egyszerűen elaltatnák őket a szarvak levágásához. Válaszul számos kezdeményezést indítottak a megfékezésükre, többek között az orrszarvúk Afrika más részeire költöztetését, hogy kikerüljenek az orvvadászok hatóköréből, valamint az orrszarvúk szarvainak biztonságos, kontrollált eltávolítását, hogy ne is válhassanak célponttá. A koronavírus-járvány idején az orrszarvúk orvvadászata fellendült egész Afrikában, mivel a finanszírozás hiánya biztonsági hiányosságokat okozott a természetvédelmi területeken.

Februárban a dél-afrikai környezetvédelmi minisztérium közölte, hogy a tiltott kereskedelem visszaszorítására irányuló kormányzati erőfeszítések ellenére 2023-ban 499 óriásemlőst öltek meg, többségüket állami fenntartású parkokban. Ez 11%-os növekedést jelent a 2022-es adatokhoz képest.

Eddig ez a legjobb ötlet

A veszélyeztetett állatok számára létrehozott Limpopo menhelyen, az ország északkeleti részén fekvő Waterberg térségben ezért radikálisan új módszerrel próbálkoznak. A Witwatersrandi Egyetem tudósai radioaktív izotópot tartalmazó chipet ültetnek a nagy termetű élőlények szarvába. A radioaktív anyag dózisa olyan alacsony, hogy semmilyen módon nem befolyásolja az állat egészségét vagy a környezetet. Arra viszont pont elég, hogy az ilyen anyagok észlelésére felkészített reptereken, kikötőkben fennakadjon az illegális csomag. 

Mindemellett a szarv az izotóp hatására azért kap akkora sugárdózist, ami már emberi fogyasztásra alkalmatlanná teszi, gyakorlatilag, konyhanyelven fogalmazva, mérgezővé teszi az állat ezen részét.

Összesen húsz orrszarvú vesz részt a kísérleti “Rhisotope” projektben, az anyagnak öt évig kellene a szarvakban maradnia, ami Larkin szerint olcsóbb módszer, mint az állatok szarvtalanítása 18 havonta, amikor a szarvuk visszanő. Ezzel így is lesz munka, ha hatékony védelmet akarnak kiépíteni, mert Dél-Afrikában nagyjából 15 ezer orrszarvú él jelenleg.

Forrás: Aol.com
Kép(ek) forrása: Getty Images/PeterVanDam