Life Fehér Patrik 2024. 07. 01.

Az egészséged bánhatja, ha így alszol a hőségben

Tudjuk, hogy nyáron sokszor az éjszakák is elviselhetetlenül forróak, de elalvás előtt érdemes kikapcsolni a ventilátort, ugyanis az egészség rovására mehet a használata.

Sokan vannak Magyarországon is, akik a nyár legforróbb napjait ventilátorokkal próbálják elviselhetőbbé tenni. A forróság gyakran még éjszaka is elviselhetetlen, hiszen a levegő nem hűl le eléggé, a házak, lakások falai pedig ontják magukból a meleget. Emiatt többen is azt a megoldást választják, hogy éjszaka is fújatják magukra a levegőt, segítve az elalvást.

Ez azonban elég rossz ötlet

az alvástanácsadási szakértő csapat, a Sleep Advisor szerint. A ventilátorok folyamatos járatása ugyanis egészségügyi kockázatokkal jár, a következmények pedig rosszabbak, mint egy rosszul töltött éjszaka hatása.

Kiemelték, a folyamatos légáramlás szárító hatású, így pl. a bőr, a szem, de még a szánk belseje is kiszáradhat, ha járó ventilátor mellett alszunk. Az arcba fújt levegő arcüreggyulladást is okozhat, ugyanis a ventilátor felkeverheti a helyiségben megült port és polleneket, melyeket bármilyen kórokozó megtapadhat. Ezek miatt az asztmásoknak és szénanáthásoknak is érdemes kerülni az éjjeli ventilátorjáratást.

A szünet nélküli légáramlás az izmokat is befeszítheti, fájhatnak a végtagok, ennél pedig nem sok rosszabb dolog van egy amúgy sem tökéletes éjszaka után.

Ha esetleg eszedbe jutott, hogy megpróbálsz meztelenül aludni a forróságban, érdemes azt is kétszer meggondolni:

Kép(ek) forrása: Getty Images