Life Fehér Patrik 2024. 07. 01.

Ezek ma a legnagyobb veszélyben lévő állatfajok

Megmutatjuk nektek a világ tíz legveszélyeztetettebb állatfaját. Egytől egyig gyönyörű teremtések, de ha nem figyelünk, hamarosan csak múlt időben beszélhetünk róluk.

A Természetvédelmi Világszövetség adatai szerint jelenleg több mint 41 ezer fajt fenyeget a kihalás veszély. Óriási szám ez, de még riasztóbb az, hogy 1970 óta világszerte 69 százalékkal csökkent a vadállatok populációja. Ezt a zuhanást sajnos nem is éli túl mindenki: egyedül az elmúlt évtizedben 460 fajt nyilvánítottak kihaltnak.

Jó lenne megálljt parancsolni ennek a folyamatnak, hiszen szebbnél szebb teremtményeknek inthetünk búcsút örökre. Most megmutatjuk azokat az állatokat, melyeket jelenleg a legnagyobb veszély fenyeget. Jöjjön a tízes lista, vadon élő példányszám szerinti csökkenő sorrendben!

10) 2013-as adatok alapján mindössze 30 ezer példány él vadon az erdei elefántból, bár azóta szinte biztosan csökkent a populációjuk. Az Afrikában élő faj az orvvadászok céltábláján is szerepel, de élőhelyének jelentős részét is elvesztette Közép-Afrikában azzal, hogy az emberek elkezdték művelés alá vonni a korábbi erdős területeket (Kép: Michael Gottschalk/Photothek via Getty Images)

9) A közönséges cserepesteknős minden óceánban megtalálható a trópusi és szubtrópusi területeken, de egyre kisebb számban. A halászhálókba gabalyodás, a korallzátonyok pusztulása, a fészkelőhelyek számának csökkenése és az illegális páncélkereskedelem miatt mindössze 23 ezerre teszik számukat (Kép: Wild Horizons/Universal Images Group via Getty Images)

8) 14 ezerre saccolják a vadon élő szumátrai orángutánok számát. Populációcsökkenésük egyértelmű oka az, hogy kivágják alóluk az erdőket (Kép: Rick Madonik/Toronto Star via Getty Images)

A lista a galériára kattintva folytatódik!

7 fotó megtekintése

 

Forrás: WWF
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images