Life Támogatott tartalom 2024. 07. 02.

Urológián zárhatod a grillszezont, ha erre nem figyelsz

A nyári grillpartikon minden adott egy helyen ahhoz, ami elősegítheti a prosztata megbetegedését. Mutatjuk, melyek ezek a kockázati tényezők!

Valószínűleg nem lövünk mellé, ha azt mondjuk, hogy olvasóink legalább egy kerti partin, grillezésen, sütögetésen megfordulnak a nyáron. Természetesen ilyenkor minden a jó hangulatról szól, amelyet finom ételekkel és italokkal biztosítunk.

Azzal sem tévedhetünk nagyot, ha azt mondjuk, hogy ezek az összejövetelek nem éppen az egészségmegőrzésről szólnak. Nehéz, fűszeres ételek, alkoholos italok és sok esetben hosszas mozdulatlanság a tűz vagy a grillrács mellett – egyik sem épp a legjobb testünknek.

Mindezeknek együttesen több egészségi következménye is lehet, mi azonban most csupán egyre térnénk ki, arra, amelytől a férfiak talán a legjobban tartanak: a prosztatagondokra. Kissé ironikus, hogy a nyári szabadidős tevékenységek közül a grillezés, sütögetés az egyik legférfiasabb elfoglaltság, viszont lehetséges következményei az erősebb nem gyakorlatilag minden tagját megijesztik.

Hogyan juthatunk el a problémáig? Egyáltalán mi a probléma?

Prosztatánk létezéséről addig nem tudunk, amíg nincs vele baj. Ez az aprócska szerv körülöleli a húgycsövet, és a fő feladata egy olyan váladék termelése, amely segíti a hímivarsejtek életben maradását a nők hüvelyében. Csak akkor veszünk tudomást a prosztatáról, ha problémákat okoz. Megnagyobbodása esetén a vécézés válik nehezebbé, de fájhat is, ami szintén kínos lehet egy alapvetően érzékeny területen.

A krónikus prosztatagyulladás tipikusan az az eset, amikor a klasszikus, férfiéletet sanyargató tünetek felbukkannak. Az odalent gyötrő, olykor csak be-behasító fájdalom minden szempontból lelombozó, kihatással van a szexuális vágyra és a pihenést is megzavarja – nem beszélve a gyakori vizelési ingerről.

Urológián zárhatod a grillszezont, ha erre nem figyelsz

A betegség hátterében számos dolog meghúzódhat, így a legtöbb esetben hajlamosító tényezők együttes hatásáról beszélhetünk. Ha a grillpartik világában maradunk, rögtön megjelennek az életmódbeli tényezők és a táplálkozás.

Előbbi esetben az alkoholfogyasztásra vagy épp a dohányzására is gondolunk, amelyek csökkentik az immunrendszer hatékonyságát, és hozzájárulhatnak a krónikus prosztatagyulladás kialakulásához. A hosszas ülés sem tesz jót, ugyanis ilyenkor nagy nyomás alatt tartjuk a prosztatát.

Ami a táplálkozást illeti, a prosztatagyulladás egyfajta tünete is lehet annak, hogy valamilyen étel vagy összetevő megterheli a szervezetünket. Ilyenek a zsíros húsok és a hétköznapokban kevesebbet használt, de a kerti partin bevetett különleges fűszerek, szószok is ebbe a kategóriába tartozhatnak.

Urológián zárhatod a grillszezont, ha erre nem figyelsz

Minden férfinak szívből kívánjuk, hogy soha ne legyen semmi baj a prosztatájával, de az adatok alapján az emberek jelentős része megtapasztalja élete során ezeket a kellemetlenségeket. Ilyenkor természetesen a legjobb mihamarabb orvoshoz fordulni, még bizonytalan esetekben is.

Ha magunkon szeretnénk segíteni, egészen egyszerű dolgunk van: el kell kerülni azokat a kockázati tényezőket, amelyeket fentebb is soroltunk. Ezek ugyanis lassíthatják a gyógyulási folyamatot, vagy éppen (pl. a fűszerek) fel is erősíthetik a panaszokat.

Hogy a kerti partiknál maradjunk, a kockázatot csökkenthetjük, ha mértékletesen fogyasztunk alkoholt, ha a hús mellé sok rostban gazdag zöldséget fogyasztunk, az ücsörgés helyett pedig inkább táncolunk!

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kép(ek) forrása: Getty Images