Life Fehér Patrik 2024. 07. 03.

Ezért rosszabb ízű az újramelegített kávé, mint a friss

Mindig, minden kávé íze rosszabb lesz az újramelegítéssel, még akkor is, ha ezt nem ismerjük be magunknak vagy nem vesszük észre. Elmondjuk, miért van ez.

Valószínűleg mindenki ivott már életében újramelegített kávét. Vagy szándékosan, mert mondjuk többet főzött, mint amennyit egyszerre megivott, vagy véletlenül, mert elfeledkezett italáról, de újra fogyaszthatóvá tette.

Még csak nem is kell kifinomultabb ízlés ahhoz, hogy észrevegyük, az újramelegített ital keserűbb.

Különös jelenségről van szó, melynek hátterében sokan azt gyanítják, nem megfelelő melegítési módszert alkalmaznak azok, akik a rosszabb ízre panaszkodnak. A ludasnak a mikrót szokták kikiáltani, ám ez azonban tévedés: teljesen mindegy, hogyan melegítik újra a kávét, az mindenképp keserűbb lesz.

A rejtély magyarázata viszonylag egyszerű, bár a választ a tudománynak köszönhetjük. A kávé alapízét a klorogénsavnak köszönhetjük, pontosabban annak, hogy ennek egy részéből a pörkölés során kínasav, valamint koffein keletkezik. Ezen anyagok mennyisége állandó a lefőtt kávéban, gyakorlatilag a lecsurgó feketében tökéletes egyensúlyban vannak az alkotóelemek íz szempontjából.

Ezért rosszabb ízű az újramelegített kávé, mint a friss

Ahogy azonban újramelegítjük az italt, egy újabb hőkezelésben részesítjük. Ez persze nem olyan erős, mint a pörkölés, de számít: a le nem bomlott klorogénsavból itt is képződhet kínasav és koffein, melyek együttesen sokkal keserűbbé tehetik a kávét. Előbbi egyébként önmagában a tonikok keserű ízanyagára emlékeztetheti az embert, ám a kávés tonik nem jön be mindenkinek.

Szakértők szerint megoldást jelenthet a kihűlt kávé ellen egyfelől a frissen elfogyasztás, másfelől a termosz vagy a különféle hőszigetelt bögrék és edények, melyek hosszabb távon melegen tartják az italt. A folyamatos “fűtés” ezzel szemben nem javasolt, hiszen ugyanaz a keserítő folyamat játszódik le, mint a pörkölésnél, még ha lassabban is.

Forrás: HuffPost
Kép(ek) forrása: Getty Images