Life Erdős Norbert 2024. 07. 05.

Ezt az 5 paradicsomfajtát keresd a zöldségesnél, nem fogsz csalódni

A paradicsomok között is vannak sztárok és mellékszereplők - megmutatjuk melyek azok a fajták, amelyek valóságos ízorgiát adnak élteleidhez, és melyeket jobb inkább elkerülni.

A paradicsom az ízletes ételek egyik alappillére, legyen szó egyszerű szendvicsről vagy bonyolultabb szószokról. A paradicsomok sokféle formában és színben termeszthetők, különféle sajátos ízvilággal és felhasználási móddal. Azt se felejtsük el, hogy szinte minden nemzet ételeiben kötelezően ott a helye: pizza, tészta, pörkölt, gulyás, guacamole, amerikai húsgombóc, paella. Soroljam még?

Fedezd fel velünk a legízletesebb paradicsomfajtákat, és tudd meg, melyek azok, amelyekkel csak csalódást okoznál magadnak és vendégeidnek.

Ajánlott: black cherry paradicsom

Kép forrása: Getty Images/Ewa Saks

Kép forrása: Getty Images/Ewa Saks

Ez a fajta nevét a sötét vöröses-lila színéről kapta. Ezt a szemnek is gyönyörű gyümölcsöt (vagy zöldséget?) különösen édes és intenzív íze miatt kedvelik. A kisebb méret és alacsonyabb víztartalom miatt ezek a paradicsomok koncentráltabb ízt kínálnak, mint nagyobbak. A black cherry paradicsom könnyen termeszthető, és bőséges termést hoz egész nyáron. Azonban figyelni kell az öntözésre, mert a túl sok víz miatt könnyen megrepedhet.

Ajánlott: “Roma” paradicsom

Kép forrása: Getty Images/Dreet Production

Kép forrása: Getty Images/Dreet Production

A Roma paradicsom könnyen megtalálható szinte bármelyik élelmiszerboltban, a szilvaparadicsom egyik fajtája. Ezek a sűrű húsú paradicsomok kevés magot tartalmaznak, és nem olyan lédúsak, mint például a beefsteak-paradicsomok (ezekről is hamarosan szó lesz). Ez a tulajdonságuk teszi őket tökéletessé szószok és paradicsompüré készítéséhez. A Roma fajták alacsony savtartalommal és magas cukortartalommal rendelkeznek, így édesebbek és főzés során különösen jól érvényesülnek.

Hanyagold: steakparadicsom

Kép forrása: Getty Images/Enrique Díaz/7cero

Kép forrása: Getty Images/Enrique Díaz/7cero

A Beefsteak paradicsom nyáron, érett állapotban ízletes lehet, de az év többi részében érdemes elkerülni. A szezonon kívül ezek a paradicsomok gyakran vizesek, íztelenek és szemcsés állagúak.

Ajánlott: sungold paradicsom

Kép forrása: Getty Images/Ewa Saks

Kép forrása: Getty Images/Ewa Saks

A sungold, vagy más néven narancssárga koktélparadicsomok kis méretűek, és a cseresznyeparadicsomok közé tartoznak. Ez a hibrid fajta híres édes ízéről, gyümölcsös aromájáról és enyhe fanyarságáról. A sungold paradicsomokat gyakran csak helyi termelői piacokon vagy kertészeknél lehet megtalálni, de megéri keresni őket különleges ízük miatt.

Miért egyél paradicsomot?

A paradicsom számos okból egészséges, hiszen tele van olyan tápanyagokkal és antioxidánsokkal, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre.

  • Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban: C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, B-vitamin, folsav, és tartalmaz káliumot, amely fontos az izomműködés és a vérnyomás szabályozásában.
  • A paradicsomban található likopin nevű antioxidáns különösen hatékony a szabad gyökök semlegesítésében, amelyek sejtkárosodást okozhatnak, és hozzájárulhatnak a krónikus betegségek kialakulásához.
  • A likopin és más antioxidánsok hozzájárulnak a szív egészségének megőrzéséhez azáltal, hogy csökkentik az oxidatív stresszt és a gyulladást.
  • A paradicsom magas rosttartalma elősegíti az egészséges emésztést, megakadályozza a székrekedést és hozzájárul a bélrendszer egészségéhez.
  • A paradicsom alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor laktató, ami segíthet a súlykezelésben, diétás étrend részeként is kiváló választás.

Ajánlott: brandywine paradicsom

Kép forrása: Getty Images/Elkhophoto

Kép forrása: Getty Images/Elkhophoto

A brandywine paradicsomok hagyományos, szabad beporzású amerikai fajták. Húsos belsejük és kiegyensúlyozott édes-savanyú ízük miatt kedveltek. Színes, többárnyalatú külsővel rendelkeznek, ami még vonzóbbá teszi őket. Ezek a paradicsomok ideálisak szendvicsekhez, salátákhoz, sőt még koktélokhoz is.

Hanyagold: éretlen zöld paradicsom

Kép forrása: Getty Images/HUIZENG HU

Kép forrása: Getty Images/HUIZENG HU

Az éretlen zöld paradicsomok savanyúak és kellemetlen ízűek lehetnek, mivel a gyümölcs még nem érte el a megfelelő állapotot. Kezeletlenül, nyersen, nagy mennyiségben fogyasztva mérgező hatásúak is lehet. Az érett zöld paradicsomfajták azonban fogyaszthatók és ízletesek. Az éretlen paradicsomból Magyarországon sokszor csinálnak savanyúságot uborka, káposzta, éretlen dinnye és más zöldségek mellé, ami remek kisérő egy-egy klasszikus slambuc vagy pörkölt mellé.

Ajánlott: cherokee purple paradicsom

Kép forrása: Getty Images/Leonora Oates

Kép forrása: Getty Images/Leonora Oates

A cherokee purple szintén amerikai fajta, régi indián örökség; gyönyörű, mély, sötét lilás színű, kiváló édes íz és nagyon nagy méretű gyümölcs jellemzi. Ideális nyers fogyasztásra, befőzésre vagy szárításra. Bár nem egyszerű őket saját kertben termeszteni, érdemes keresni a piacokon, és magokat is lehet vásárolni. Megéri kísérletezni vele.

Hanyagold: fehér paradicsom

Kép forrása: Getty Images/dejan Jekic

Kép forrása: Getty Images/dejan Jekic

A fehér paradicsomok elég ritkák, jellemzően halvány vajszínűek. Alacsony savtartalmuk miatt sokak számára íztelennek tűnnek. Bár antioxidánsokban gazdagok, a legtöbben inkább más fajtákat választanak erőteljesebb ízük miatt. Úgy lehetne legjobban jellemezni a fehér paradicsomokat, mint télen az átlagos, legtöbb szupermarket zöldségespultjánál kapható, íztelen, vizes, feszes bőrű paradicsomokat. Senkinek nem ajánljuk egyiket sem.

Reméljük tudtunk segíteni, boldog paradicsomvásárlást és -fogyasztást mindenkinek!

Forrás: Mashed
Kép(ek) forrása: CFOTO/Future Publishing via Getty Images