Life Erdős Norbert 2024. 07. 08.

Kipipálhatjuk az év leghülyébb böngészős játékát

Megnyitod a "One Million Checkboxes" nevű weboldalt, és elindul az időutazás. Észre sem veszed, és úgy repülnek a percek, mint egy felgyorsított YouTube-videóban.

Egy 32 éves játékfejlesztő, Nolen Royalty néhány hete indította útjára az One Million Checkboxes nevű weboldalt, amely pontosan 1 millió üres négyzetet tartalmaz, és mindet be lehet pipálni, akárcsak egy digitális bevásárlólistán a tételeket. A dologban a csavar az, hogy ezt akár több ezer, vagy több százezer felhasználó is csinálhatja egyszerre, valós időben.

“Gyakorlatilag mindenki, akinek elmeséltem az ötletet, csak nevetett rajta” – mondta Royalty.

Az oldalon sorban állnak az üres négyzetek egy világosszürke háttér előtt, mint egy feltáratlan Aknakeresőn. Ha egy látogató kipipál egy négyzetet, az azonnal megjelenik a többi látogató képernyőjén is.

A start után hét nappal már több mint 700 ezer négyzet volt kipipálva.

Az ingyenes weboldal váratlan siker lett, és nagyon erős reakciókat váltottak ki a közösségi platformokon: 

  • “Furcsán vonzó.”
  • “Kínzás az OCD-ben szenvedők számára.”
  • “Függővé tesz.”
  • “Legszívesebben összetörném a monitort.”
  • “Nem bírom abbahagyni.”

Ilyen és hasonló kommentek érkezetek a játékot megosztó bejegyzések alá. A Washington Post így fogalmazott: “a legértelmetlenebb weboldal a bolygón”, de ezt bóknak szánták.

Royaltynak nagyon hamar új szervereket kellett bérelnie, hogy ne akadozzon a játék. Most már napi 60 dollárt (22 ezer Ft) költ, hogy lépést tudjon tartani az oldal népszerűségével. Becslései szerint a legdurvább napon 400 ezer egyedi látogatója volt az oldalnak, bár ezek az adatok nem pontosan, mivel az oldal többször is összeomlott közben. (Ezen cikk írásának pillanatában 497 ezer jelölőnégyzet van kipipálva.)

Kezdetben minden rendben ment, az emberek közösen próbáltak minél több négyzetet kipipálni. Ezt követte a kreativitás szakasza, amikor egyesek szíveket, vagy férfi nemi szerveket ábrázoló rajzokat készítettek a négyzetek kipipálásával. Aztán jött a káosz…

Steven Piziks, egy 57 éves, Michigan állambeli (USA) sci-fi-író múlt kedden kezdett el négyzeteket kipipálni, mert azt gondolta, megnyugtató lesz. Hamarosan észrevette, hogy valaki utána minden egyes négyzetet visszaállít. Elkezdett gyorsabban pipálni, és körülbelül fél óra múlva az oldal beépített számlálója szerint több mint 1000 négyzetet pipált ki. Ez egyáltalán nem volt megnyugtató.

“Azt éreztem, hogy az összes közösségi média metaforája ez. Azt hisszük, hogy csodálatos és együttműködő lesz, és érdekes, de végül örökös harcba, trollkodásba, ellentétbe és gyűlöletbe torkollik”

– mondta Piziks. 

Emlékszel az “Millió dolláros honlapra”?

2005-ben egy wiltshire-i (Anglia) diák, Alex Tew merész ötlettel állt elő: egy weboldalt hozott létre, hogy pénzt gyűjtsön egyetemi tanulmányaira. A “The Million Dollar Homepage” névre keresztelt oldalon egymillió pixel található, 1000×1000 pixeles rácsba rendezve. Az oldalon lévő képes linkeket darabonként 1 dollárért értékesítették 10×10 pixeles blokkokban. A pixelblokkok vásárlói apró képeket és a mögéjük szánt URL-t, hivatkozást küldtek be, valamint  egy szlogent, amely akkor jelent meg, amikor az egér a link fölé került, ezek kerültek a megvásárolt területre. A cél az volt, hogy az összes pixelt eladják, így összesen egymillió dollárt gyűjtve össze az oldal készítőjének.

 

A weboldal 2005. augusztus 26-án indult, és gyorsan internetes szenzációvá vált, számos utánzó weboldal jelent meg ennek hatására. Az oldal látogatottsága az Alexa rangsorban 127-es csúcspontot ért el. 2006. január 1-jén az utolsó pixelt aukcióra bocsátották az eBay-en. Az aukció január 11-én zárult le, a nyertes ajánlat 38 100 dollár volt, így a végső bevétel 1 037 100 dollárra nőtt.

Az oldal rosszindulatú felhasználói között vannak azok, akik örömüket lelik mások munkájának megsemmisítésében. De már megérkeztek a botok is, melyeknek azt a célt programozták be, hogy visszaállítsák a négyzeteket, mondta Royalty, aki most minden erejével azon dolgozik, hogy ezt megállítsa.

A böngészős játék (?) megalkotója 10 dollárért (3600 forint) vásárolta meg a Onemillioncheckboxes.com domaint, és körülbelül két nap alatt építette fel az oldalt Python programozási nyelv segítségével.

“Nem azért hoztam létre az oldalt, hogy az emberiséget együttműködésre neveljem, csupán egy szórakoztató, bolondos és haszontalan weboldalt akartam készíteni” – szögezte le.

A játékban a készítő véletlenszerűen elhelyezett néhány színes négyzetet is, hogy lássa, az emberek gyakrabban pipálják-e ki őket. És igaza is lett: ezeket a színes négyzeteket nyomják meg a legtöbben.

Az oldalnak azonban van egy veszélye, ugyanis az obszcén rajzok mellett már megjelentek a pipákból kirajzolt káromkodások és rasszista kifejezések is. Szóval ha az oldal hosszú távon fog működni, elkerülhetetlen lesz a 0-24-es moderáció, hogy ez a digitális tér ne váljon lakhatatlan posvánnyá.

Egyelőre rejtély, mi fog történni, ha mind az 1 millió négyzetet kipipálják a felhasználók, egyelőre azonban a visszaállítók vannak előnyben.

Forrás: The New York Times
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images/ KTSDESIGN/SCIENCE PHOTO LIBRARY