Life Fehér Patrik 2024. 07. 10.

Gombamód szaporodnak a dollármilliomosok ezekben az országokban

Van, ahol tíz év alatt megduplázódott, máshol viszont a felére csökkent az igazán vagyonos emberek száma, derült ki nemrég.

Eléggé ismert tény és a gazdasági erőből értetődően nem is nehéz kitalálni, hogy az Egyesült Államok, valamint Kína adja a világnak a legtöbb ultragazdag embert. Érdekesebb azonban ennél az, hogy mely országokban nőtt a leginkább az igazán tehetős rétegbe tartozók száma.

A Henley & Partners össze is állított erről egy adatsort, mely megmutatja, hogyan alakult ezen emberek száma 2013 és 2023 között bizonyos országokban. Az általánosan elmondható, hogy a számok összességében nőttek, megfelelően a nemzetközi trendeknek, de nem mindenhol ez a helyzet.

A mögöttünk hagyott tíz évben ebből a szempontból Vietnam teljesített a legjobban, ahol majdnem megduplázódott a dollármilliomosok (kb. 365 millió forintnak megfelelő vagyonnal rendelkezők) száma (98 százalék). Mondjuk még most sincsenek annyira sokan, 19 400 főről beszélünk, de az előrelépés megkérdőjelezhetetlen. Kína is dübörgött 92 százalékos növekedésével a vizsgált időszakban, ráadásul ez azt is jelenti, hogy 862 400 dollármilliomosával már ők a másodikak abszolút értékben is, megelőzve a csak lassan növögető németeket és Japánt, ahol még csökkenés is volt tapasztalható. Kínának egyébként még messze van az első hely, ugyanis az Egyesült Államokban közel 5,5 millió milliomos él.

A pluszos mezőny dobogójára Mauritius fért még fel 87 százalékos növekedéssel, bár itt nem feltétlenül a helyiek sikersztorijairól van szó, hanem az adóparadicsomba érkező külföldiekről, illetve pénzükről. Hasonló a helyzet Máltával (+74 százalék) és Monacóval (+68 százalék) is.

Nem mindenütt nőtt azonban a gazdagok száma. A már említett Japán mellett Hongkongban (-4 százalék), az Egyesült Királyságban (-8 százalék) és a Dél-afrikai Köztársaságban (-20 százalék) is kevesebben vannak azok, akik ennyire tehetősek. A legdurvább visszaesést azonban Oroszország, Brazília és Nigéria produkálták -24, -28 és -45 százalékkal. Esetükben a háború, az amiatt bevezetett szankciók, a helyi fizetőeszköz értékének romlása, valamint az elvándorlás is jelentős szerepet játszott.

Kép(ek) forrása: Getty Images