Life Fehér Patrik 2024. 03. 12.

Megnőtt az ultragazdagok száma, ennyien vannak most

Egy jelentés rámutatott, hogy komoly tempóban nő azok száma, akiknek forintra átszámolva több mint tízmilliárdot tesz ki a vagyona. Néhány év múlva még több ultragazdaggal találkozhatunk.

A minap már boncolgattuk a First Classon, hogy gazdag és gazdag között is van különbség, és országról országra változik, ki az, aki tényleg gazdagnak mondhatja magát. Napjainkban két képzeletbeli vonal létezik, ami elkülöníti a szinteket: ezek közül az alsó az egymillió dolláros (360 millió forintos).

A felső vonalat 30 millió dollárnál (10,8 milliárd forintnál) húzták meg. Akinek ezt az összeget meghaladja a vagyona, azt UHNWI-nek is nevezik, mely az ultra high net worth individual (ultramagas nettó értékű magánszemély) mozaikszava.

Ezekről az ultragazdag emberekről is szerepelnek részletes adatok a Knight Frank legfrissebb, a világ vagyoni helyzetét vizsgáló jelentésében. Számításaik szerint 2023-ban 626 619 ember volt a világon, aki ebbe a körbe tartozott. Az ultragazdagok száma 4,2 százalékkal haladta meg a 2022-es 601 300-as számot.

Megnőtt az ultragazdagok száma, ennyien vannak most

Közülük a legtöbben az Egyesült Államokban élnek, szám szerint 225 077-en. A többi ország jelentős lemaradással követi őket, sorrendben Kína (98 551), Németország (29 021), Kanada (27 928) és Franciaország (24 941). Magyarországra az összesítés nem készült el, de az 50 leggazdagabb magyar vagyona is egyenként meghaladja a 30 millió dollárt.

Habár az ultragazdagok száma összességében gyarapodott a világban, ez nem igaz minden országra és területre. Latin-Amerikában például fogytak, de Tajvanon és a Dél-afrikai Köztársaságban is csökkent a számuk. Készült azonban egy előrejelzés 2028-ra is, figyelembe véve a trendeket. Ez azt mutatja, hogy mindenütt jelentősen nőni fog az ultragazdagok száma, ott is, ahol 2023-ra kevesebben lettek.

Néhány év múlva akár már 800 ezer ilyen ember is lehet, többségük pedig továbbra is az Egyesült Államokból és Kínából kerül ki. Kína, India és Törökország ezen a téren nagyon megindulhat majd, néhány év alatt 40-50 százalékkal is megnőhet az ottani UNHWI-k száma.

Forrás: Knight Frank Wealth Report 2024
Kép(ek) forrása: Getty Images