Life Fehér Patrik 2024. 07. 10.

Teljesen megújuló energiára váltott egy európai ország

Kis lépés, talán a legkisebb a Föld jövője szempontjából, de ezzel már nyolcra nőtt a szinte teljes egészében megújuló energiát használó országok száma a bolygón.

Ha máskor nem, ezekben a forró napokban biztosan érezzük a klímaváltozás hatásait. A folyamat szinte megállíthatatlannak tűnik, az országoknak tennie kellene azért, hogy legalább lassítsák a bekövetkező változásokat.

Korábban hét ország egészen sokat is tett, hiszen felhasznált energiájuk jelentős részét megújuló forrásokból szerezték be. A büszkeséglistán eddig Albánia, Bhután, Nepál, Paraguay, Izland, Etiópia és a Kongói Demokratikus Köztársaság szerepelt.

Hozzájuk csatlakozik nyolcadikként a Vatikán.

Tény, hogy kicsi országról van szó, mégpedig a legkisebbről a világon, de azt nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg ember megfordul ott az év során. A turisták és egyéb vendégek energiakiszolgálása hamarosan teljes egészében napelemekből nyert áram segítségével történik majd, miután Ferenc pápa elrendelte, hogy a pápai államhoz tartozó, Róma mellett fekvő 424 hektáros területre telepítsenek napelemeket.

A Vatikán egyébként már 2008 óta használ napenergiát: ebben az évben 2400 táblát helyeztek a VI. Pál terem tetejére, cikkünk nyitóképe is akkor készült. A helyszín nem véletlen, hiszen ő volt az a pápa, aki az egyház részéről először, 1971-ben hangot adott aggodalmának a klímaváltozás kapcsán.

Forrás: TimeOut
Kép(ek) forrása: Nyitókép: Eric VANDEVILLE/Gamma-Rapho via Getty Images