Life Fehér Patrik 2024. 07. 11.

Megjutalmazza a jól viselkedő turistákat ez a város

Ingyen étkezési és szórakozási lehetőséget kapnak azok a turisták Koppenhágától, akik környezetbarát szellemben töltik idejüket a dán fővárosban.

Napjainkban a népszerű turistacélpontok nincsenek könnyű helyzetben, épp azért, mert népszerűek. A rengeteg járó-kelő turista egész egyszerűen rombolja, pusztítja a helyet, az ott élők számára pedig élhetetlenné teszi. Több helyen úgy védekeznek ez ellen, hogy díjat szednek, és a bevételből igyekeznek mérsékelni a károkat.

Dánia fővárosa, Koppenhága azonban más utat választott. Évi 12 millió vendégéjszakájával forgalmasnak mondható a város, de itt nem különféle díjakkal próbálnak rendet teremteni, hanem jutalmazással. Július 15-én útjára is indul a CopenPay tesztidőszaka, melynek lényege, hogy a programban részt vevő turistákat megjutalmazzák, ha környezettudatossági szempontból jót tesznek a városnak. Ez lehet például szemétszedés, de a városon belül tömegközlekedés vagy éppen kerékpár használata is autó helyett.

Mindezekért a városvezetés díjakat ad különféle kuponok formájában, melyeket ingyen étkezésekre vagy szórakozási, szabadidős tevékenységekre (pl. múzeumlátogatás, kajakozás) válthatnak be a tudatos utazók. Beváltóhelyből egyelőre nincs sok, de már 24 szervezet jelezte, hogy beszáll a programba kupon-elfogadóhelyként.

A turistáknak egyébként nem is kell nagyon bizonygatniuk, mi mindent tettek a városért ottlétük során. Egyelőre “bemondásos” alapon fog működni a projekt, a dánok bíznak abban, hogy nem élnek vissza tömegesen a rendszerrel, melynek próbaidőszaka augusztus 11-én zárul. Amennyiben a teszt sikeres lesz, a terv az, hogy az év végéig biztosan élni fog a kezdeményezés – írja a BBC.

Forrás: BBC
Kép(ek) forrása: Getty Images