Life Fehér Patrik 2024. 07. 12.

Levegőből csinálnának vajat Bill Gates pénzéből

Egy startup állítása szerint képes szinte a "semmiből", gyakorlatilag a levegőből vajszerű, ehető anyagot készíteni. A dolog lenyűgözte Bill Gateset is, a vagyonos üzletember támogatja a projektet.

Vaj vagy margarin? Örök vita megy arról, hogy melyik a jobb, de ha azt nézzük, lényegében ugyanaz a kettő: zsiradékalapú, kenyérre kenhető élelmiszer, csak az egyikhez állatokon, a másikhoz növényeken keresztül jutunk. Ha a nagy képet nézzük, beleértve előállításukat, egyik sem a legjobb fenntarthatósági szempontból: a szarvasmarhák köztudottan nagy terhelést jelentenek a Földnek, de a margaringyártás is nagy energiafogyasztással jár, nem beszélve a különféle olajat adó növények telepítéséről, melyek a természettől veszik el a területet.

Mi volna akkor, ha kihagynánk a buliból az állatokat és a növényeket is? Ezt lépte most meg a Savor nevű kaliforniai startup, amely állításuk szerint szén-dioxidból és hidrogénből, azaz levegőből képes emberi fogyasztásra alkalmas, vajszerű terméket előállítani. Kissé mesébe illő dolognak hangzik ez, főleg úgy, hogy mindez még jóval kisebb környezetterheléssel is jár, ha hihetünk nekik.

Az egészről eredetileg nem más, mint a Microsoft-alapító Bill Gates számolt be egy blogbejegyzésben. A világ nyolcadik leggazdagabb emberének leírása alapján a csapat kifejlesztett egy eljárást, mely az említett gázokból állítja össze a zsírokban megtalálható különféle molekulaláncokat. A három fő összetevő, vagyis a szén, az oxigén és a hidrogén megfelelő kutyulásával, valamint némi melegítéssel zsírsavakat képesek előállítani, melyek zsírrá állnak össze.

Bill Gates (Kép: Sean Gallup/Getty Images)

Bill Gates (Kép: Sean Gallup/Getty Images)

A Savor “vaja” elvileg könnyen gyártható akár nagy mennyiségben is, és megvan a technológiában a potenciál, hogy kiváltson akár más tejtermékeket is, beleértve a tejet, a fagyit, vagy éppen a sajtokat. Mindettől persze még nagyon messze vagyunk, hiszen – ahogy Gates írta – a dolog még nagyon drága. Érezhető azonban az üzletember lelkesedése, aki egyébként is kedveli a környezetbarátabb megoldásokat az élet minden területén. “A Savornek jó esélye van a sikerre” – fogalmazott. Ezt egyébként nem hasraütés-szerűen mondta, mivel a 134,5 milliárd dolláros (48 733 milliárd Ft) vagyonnal rendelkező filantróp azt is elárulta, hogy be is fektetett a cégbe – bár azt nem tudni, pontosan mekkora összeget.

Kép(ek) forrása: Nyitókép: Getty Images