Life FIRSTCLASS 2024. 07. 15.

Szeretsz kávézókban lógni? Lehetnek kockázatai

Magyarországon is egyre elterjedtebb a kávézói kultúra, azonban ez a divatos irányzat akár egészségi kockázatokkal is járhat. Elmondjuk, miért.

Hosszú ideje ismert a kávé Magyarországon, annak idején még a törökök hozták be hozzánk a feketelevest. Arra, hogy valóban népszerű fogyasztási cikké váljon, a boldog békeidőkig, a 19. század második feléig kellett várni: a monarchia magyar oldalán is elkezdett terjedni az a kávéházi kultúra, amelyre az osztrákok a mai napig büszkék.

Egy kávézóba beülni részben ma is hasonló élményt jelent, mint közel kétszáz éve. A gasztronómiai élmény mellett kikapcsolódásként tekintenek az ilyen helyek látogatására. Egy jóféle ital, esetleg egy sütemény mellett hosszasan beszélgetve szívesen időzünk, de találkozni olyan emberekkel is, akik egy könyv társaságában múlatják így az időt.

Az imént említett élmény azért csak részben hasonló, mert idővel megjelent egy másik csoport is. Modern világunkban egy kávézó akár munkahelyként is funkcionálhat. Itt most nem a klasszikus értelemben vett pultozásra gondolunk, hanem partnertalálkozók, tárgyalások külső helyszínére. Az egyhangú közegből kilépve a kellemesebb miliőben más érzések, gondolatok járhatnak az emberek fejében. Nem is beszélve arról, hogy az olyan kreatív munkát végző emberek, mint az írók vagy a humoristák előszeretettel fordulnak meg ilyen helyeken, és pötyögnek hosszasan a laptopjukon.

Szeretsz kávézókban lógni? Lehetnek kockázatai

Mindkét esetben igaz, hogy így hosszasan töltjük az időt a kávézóban, és egészen sokan rendszeresen így tesznek. Csakhogy ez a testünknek nem jó.

A gond a hosszan tartó üléssel van. Egy kávézóban ritkán áll fel az ember, hisz érkezéskor leül, és csak távozáskor kel fel legközelebb (ha csak nem kell mosdóba mennie). A kettő között hosszú idő is eltelhet. Jobban belegondolva ez semmiben sem különbözik azok helyzetétől, akik az irodai munkájuk miatt ülő életmódot folytatnak.

A férfiak esetében az ülő életmóddal egyik legféltettebb szervünk, a prosztatánk, illetve annak egészsége ellen dolgozunk. Nem tesz ugyanis jót neki a hosszú, egy helyben való ülés, illetve az ezzel járó folyamatos, belső nyomás. Szakértők szerint ez egyértelműen növeli például a prosztatagyulladás kialakulásának esélyét.

A prosztata egy dió- vagy gesztenyeméretű, izmos mirigy, amely közvetlenül a férfiak húgyhólyagja alatt található. Legfontosabb feladata, hogy váladékot termel, amely a herékben keletkező spermiumokkal együtt az ondót alkotja. Ha begyullad, az alhasi tompa diszkomfortérzést, vizelési zavarokat és számos egyéb, szexuális egészséghez kapcsolódó tünetet okozhat.

Szeretsz kávézókban lógni? Lehetnek kockázatai

Sokakat kiráz a hideg, ha erről a betegségcsoportról hallanak, hiszen testünk legintimebb területein jelentkező problémáról van szó. A betegségcsoport szót azért használjuk, mert a prosztatagyulladás többféle is lehet. Létezik akut és krónikus formája is, amelyekből leginkább az utóbbi az, ami közmondásosan megkeseríti a férfiak életét.

Alattomos probléma a prosztatagyulladás, tekintve, hogy a tüneteket sokszor nem is olyan egyszerű meghatározni. Jelentkezni szoktak fájdalmak és kellemetlen érzések az alhasban a pénisz, a herék, a végbélnyílás vagy néha a hát alsó részének tájékán.

Fájdalom jelentkezhet pisilés során, gyakran léphet fel hirtelen vizelési inger, ami megkeserítheti az éjszakákat vagy a hosszabb autóutakat. A krónikus prosztatagyulladás szexuális problémákat hozhat magával. A fájdalmas ejakuláció a legelrettentőbb tünete, de idáig eljutni sem mindig sikerül. A fájdalom okozta szorongás elveszi a kedvet az együttléttől, és nem ritka, hogy ezáltal félárbócnál tovább el sem jut a beteg.

Épp emiatt nem is feltétlenül mennek azonnal orvoshoz az érintettek, hosszú távon gyötrődnek, ez pedig kihatással van az általános életminőségre: a pihenésre, a szexuális életre vagy akár a munka közbeni koncentrációra.

Gyorsan leszögezzük, nincs arról szó, hogy a kávézók látogatásáról szeretnénk lebeszélni a férfiakat. A kulcsszó a tudatosság és az odafigyelés önmagunkra: jó, ha a szellem felfrissül egy ilyen helyen, de a testről se feledkezzünk meg közben. A megfelelő sport, az egészséges étkezés csökkentheti a probléma kialakulásának esélyét, de ha a fenti tünetek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz!

HIRDETÉS

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt hatású helyi készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van. Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat és a fájdalmat. Vény nélkül könnyen elérhető a hazai patikákban, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Kép(ek) forrása: Getty Images