Life Fehér Patrik 2024. 07. 16.

Te is éjszakai bagoly vagy? Van egy jó hírünk!

Korábban több kutatás is szinte csak rossz dolgokat állapított meg azokkal kapcsolatban, akik későn fekszenek le, de most egy kutatócsoport rávilágított az életmód egyik pozitív következményére.

Kutatás és vizsgálatok sora megállapította korábban, hogy azok, akik korábban ágyba bújnak, számos területen jobban járnak, mint az éjszakai baglyok. Többek között nagyobb a szívproblémák, a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélye náluk, azaz általában az egészségügyi oldalról fogták meg a kérdéskört.

Az Imperial College London kutatói azonban mást néztek, amikor 26 ezer, az Egyesült Királyságban élő felnőtt adatait tanulmányozták. Arra jöttek rá, hogy

az éjszakázók agyi képességei jelentősen jobbak, mint korán fekvő társaiké.

A vizsgálatok szerint a kognitív képességek terén 7,5-13,5 százalékkal jobb eredményeket értek el azok, akiknek az agya még az esti, éjjeli órákban is aktívabban dolgozik, mint azoké, akik hamarabb elteszik magukat másnapra. Azok, akik “átmeneti” emberként írták le magukat, azaz sem korán, sem későn fekvőnek nem tudták titulálni magukat, szintén felülmúlták a korán fekvőket 6,3-10,6 százalékkal.

Mint Raha West, a kutatás vezető szerzője elmondta, nem szabad általánosítani, azaz nem minden korán fekvő butább, és nem is minden éjszakai bagoly géniusz. Ezek az átlageredmények, melyek általános képet adnak. Fontos azt is hozzátenni, hogy a megfelelő alvásmennyiség is sokat nyom a latba. Ezt is vizsgálták, eredményeikből pedig kiderült – megerősítve az eddig ismerteket -, hogy a 7-9 óra alvás a legjobb agyműködésünk szempontjából, beleértve az információfeldolgozási és memória-előhívási sebességet.

Forrás: New Atlas
Kép(ek) forrása: Getty Images